top of page

Nova drama na niškom aerodromu: Putnica u invalidskim kolicima šokirala carinike

Jedna putnica iz Aleksinca na letu kompanije Swiss iz Ciriha, najpre je carinicima na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu rekla da nema ništa da prijavi. Tokom kontrole njenog prtljaga, počela je da ih vređa, a zatim iskočila iz invalidskih kolica i odglumila da joj je pozlilo. Prilikom provere dokumenata kod nje su pronadjena dva ¨važeca¨ pasoša, koji se još uvek ispituju.Foto: Aerodrom Niš

Ovaj nesvakidašnji pokušaj šverca otkriven je 23. juna u Nišu, nakon sletanja aviona iz Ciriha.

- Na kontrolnom prolazu pojavila se žena u invalidskim kolicima. Ona je u pratnji stjuardese koja joj je pomagala oko nošenja prtljaga i guranja kolica ušla u zeleni kontrolni prolaz, kroz koji prolaze ljudi koji nemaju šta da prijave - izjavili su za "Blic" iz Uprave carina.


Osim odevnih predmeta i nakita, kod žene su pronadjena i dva pasoša na isto ime, a policija ispituje da li je došlo i do falsifikovanja Foto: Uprava CarinaUbrzo nakon sto je žena došla do Carine nastala je prava drama, koja se i dalje prepričava među carinicima. Naime, na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi, odgovorila je da nema. Međutim, carinik je rekao da otvori kofer kako bi to i proverio.


- Nakon što je otvoren kofer, carinici su pronašli novu markiranu garderobu. Svaki komad imao je etikete na kojima su još uvek stajale cene. Među stvarima bile su "Hugo Boss" muške pantalone, sakoi, haljine, bluze, košulje, čak i "Swarovski" nakit i ženska torba "Dior", tvrde iz Uprave carina.


Nakon što je otkrivena, žena u kolicima počela je da drami. Bunila se, krenula da psuje.

- Kada su joj carinici pronašli još jedan važeći srpski pasoš u torbici sa ličnim stvarima, drama je postala još veća. Ona je tada iskočila iz kolica i stala na noge. Bilo je jasno da je glumila da je invalid u nadi da je neće pretresati jer je u kolicima. Dok je stajala, počela je da viče i vređa carinike.


Drama na aerodromu postajala je sve veća. Scene koje je pravila, postojale su sve veće.

Putnici se u medjuvremenu navodno slošilo, simulirala je padanje u nesvest. Onda joj je bilo malo bolje, pa je opet nastavila sa vikanjem i vređanjem.

Pomahnitala žena nije se tu zaustavila


- Ubrzo je ponovo krenula da pada u nesvet. Da govori da joj je loše. Smirila se tek kada su carinici rekli da zovu Hitnu pomoć i kada su posegnuli za telefonom. Njoj je garderoba oduzeta, a pasoš koji je pronađen u duplom dnu predat je policiji kako bi se utvrdilo odakle joj dva validna pasoša.


Ovu dramu potvrdila nam je i carinica sa niškog aerodroma, voditelj carinskog refarata Klaudija Đorđev.


Reakcija


- Kada se pojavila na kontrolnom prolazu, kolega ju je pitao dodatno da li ima nešto da prijavi za carinu, na šta je odgovorila da nema osim ličnih stvari. Uprkos tome, on je hteo da pogleda, da proveri. Kada je počeo da vadi garedobu, ona je krenula da plače, viče, tražila je advokata, vređala... Kada su kolege popisale robu pobrojano je oko dvadesetak odevnih predmeta i nova garderoba od oko 3.000 evra. Sve to vreme bila je veoma drska i bezobrazna.


Ovaj nesvakidašnji slučaj šverca samo je jedan u nizu sa kojim se carinici svakodnevno susreću. Garderoba je odlična za zaradu švercera od kada je sveta i veka. I to je slučaj i danas. Tako se tekstilna roba sa uglavnom zaštićenim likovima krije u gepecima automobila, ali neretko i u turističkim autobusima. Najbolji primeri su torbe koje "nikome ne pripadaju".


Kad carinik zaustavi, šverceri često, poput uhvaćene Aleksinčanke, zaborave na gestove i mimiku.

- Dešava se da glume nezainteresovanost, pa zevaju ili se protežu, ali kad počne detaljna kontrola, menja im se raspoloženje, pa postaju razdražljivi i nasrtljivi - kazali su izemedju ostaslog u Carini.Izvor: Blic


699 views0 comments

Commentaires


bottom of page