top of page

Niš upada u dužničko ropstvo zbog aerodromskog zemljišta?

Sledeće godine aerodrom „Konstantin Veliki“ mogao bi upasti u dužničko ropstvo jer država nije preuzela dug niškog aerodroma prema Ministarstvu odbrane uprkos drugačijim obećanjima nekih zvaničnika.
Naime, dug grada za 157 hektara aerodromskog zemljišta, u paketu sa zemljištem za kasarnu „Bubanjski heroji“, sada iznosi skoro devet milijardi dinara, što je više od godišnjeg budžeta Niša.


Prema ugovoru između Grada Niša i Ministarstva odbrane, zaključenom 2010. godine, Grad je dužan da Ministarstvu do 29. juna 2020. godine u potpunosti isplati kompletnu vrednost tog zemljišta. Niš je do sada, po dostupnim podacima, isplatio tek oko jedan odsto duga.


Kako se navodi, po ugovoru, Niš će od tada samo na ime kamate biti dužan da plaća Ministarstvu 6.313 evra dnevno. Ne treba zaboraviti ni da će pre isteka ugovornog roka biti održani lokalni izbori, pa taj dug može imati ucenjivačku ulogu, te čak obesmisliti i same izbore.


S druge strane resorna ministarka Zorana Mihajlović je demantovala tvrdnje gradonačelnika Niša Darka Bulatovića da će nakon preuzimanja aerodroma od strane Republike dug za aerodromsko zemljište biti oprošten.

Iz Ministarstvo saobraćaja ocenjuju da je Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ iznela netačne navode te optužila bivšu vlast za “dužničko ropstvo”.


Naime, prema njihovoj tvrdnji ugovor o prenosu nepokretnosti za aerodrom i kasarnu je, 22.10. 2010. godine potpisao gradonačelnik Miloš Simonović.


„Ovaj ugovor postao je „svilen gajtan“ oko vrata građana Niša, zaduživši ga samo za aerodrom iznosom većim od 63 miliona evra, što je značajno više od ukupnog gradskog budžeta. U januaru 2012. isti gradonačelnik je, zastupajući Grad Niš, sada u svojstvu prodavca, prodao 15 hektara, 7 ara i 75 kvadratnih metara, to jest kompletno zemljište na kome je bila kasarna, stranoj kompaniji, i to bez garancija, za gradnju koja nije realizovana.


Obaveza koju je nametnuo Gradu kroz prvi ugovor stigla je na naplatu ne kako Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ navodi 2020, već 2015. godine. Ipak, zahvaljujući Vladi Srbije i Ministarstvu saobraćaja i infrastrukture, obavezujući rokovi su produženi dvostruko, što je pomoglo Gradu Nišu da ispuni preuzete obaveze, a umesto naplate 6.313 evra dnevno, Republika Srbija od grada nije uzela nijedan evro, već suprotno“, kažu u Ministarstvu.


Izvor: Danas

226 views0 comments

Comments


bottom of page