top of page

Najbolja ulična hrana u Europi - kratki vodič za ljubitelje hrane

Ulična hrana (Street Food) u Evropi je više od običnog načina da se uštedi novac, ovakva hrana najčešće se prodaje na kioscima, štandovima, tezgama ili malim lokalima brze hrane i sastavni su deo kulturnog izražavanja jedne zemlje.


Otkrijte najbolju ponudu ulične hrane u nekim gradovima Evrope do kojih možete leteti direktno iz Niša. Ako želite da zaista upoznate odabranu destinaciju i osete duh zemlje u kojoj boravite , zaboravite restorane i hotelski meni. Prava magija se ipak dešava na ulici, baš kao što je to slučaj i kod nas sa pljeskavicom ili burekom.


Šta obavezno probati:1. Karivurst, Berlin (Nemačka)

Nema sumnje da je doner kebab najpopularnija ulična hrana u Nemačkoj, ali vaš put u Berlin, nikako neće biti potpun ukoliko ne probate Currywurst. Karivurst je barena pa nakon toga pržena bela kobasica, isečena na kolutove i servirana sa pomfritom, uz poseban sos - mešavinu karija i kečapa. Ovo jelo uglavnom se servira sa pomfritom, koji je ovde zaista drugašijeg ukusa.

Karivurst je jedan od simbola nemačke kulture, a tradicija je da se svaki kandidat za gradonačelnika Berlina slika na štandu gde se ovaj specijalitet prodaje.


Gde probati: Curry 36, Mehringdamm 36, 10961 Berlin2. Trapicini, Rim (Italija)

Prvi sinonim za Italiju je naravno pica, medjutim da li ste ikad probali Trapicini?

Najnoviji izum je trenutno veoma popularna ulična hrana u Rimu, i za razliku od konvencionalne pice je kombinacija pice, kalcone i trouglastog italijanskog sendviča. Trapicini sadrži trouglaste komade testa koje se peku odvojeno, a zatim pune raznim nadevima, od tradicionalnog preliva pizze do više neobičnih i gurmanskih sastojaka, po vašoj želji. Trapizzino je trenutno najpopularnija ulična hrana Koštaju izmedju 2 u 4 evra u zavisnosti od izabrane veličine.


Gde probati : Trapizzino, Via Giovanni Branca 88, 00153 Rim


3. Chokladbollar, Stochkolm (Švedska)

Čokoladne kuglice Chokladbollar su veoma poznat dezert i mogu se naći na većini menija u Švedskoj. Ukoliko ste ljubitelj slatkiša ovo je prilično dobar način da zamenite obrok. Njihova velišina uglavnom je nešto manja od loptice za golf, a neodoljiv ukus kesksa, maslaca, vanile, topljene čokolade i kafe pokrivene kokosovim brašnom zauvek će ostaviti Stohkolm u vašem srcu.


Gde probati : Chokladbollen, Sankt Eriksgatan 92, 113 62 Stochkolm


4. Pancerote, Milano (Italija)

Kažu da je u Milanu, Luini institucija sam po sebi. Smešten nedaleko od Duomo-a, ova gurmanska prodavnica poslužuje neke od najboljih pacnerota u Milanu i to od 1888. godine. Pancerote su obavezno mesto zaustavljanja turista bilo da ste sladokusci ili preferirate slanu verziju ovog specialita. Preporučujemo tradicionalnu kombinaciju paradajza i mocarele ,ali ako izaberte bilo koji ukus, svakako nećeze biti razočarani.


Gde probati : Luini, Via Santa Radegonda16 , 20121 Milano


4. Kranjska kobasica, Ljubljana (Slovenija)

Svima dobro poznata kranjska kobasica jedna je od specijjaliteta Ljubljanje. Pravljenja kranjskih kobasica potiče od tradicije duge više stotina godina, prilikom zimskog klanja svinja poznatog kao "koline", koji je bio najveći i najvažniji nereligijski praznik u godini. Kobasica, napravljena po posebnom receptu iz ranog 19. veka, nazvana je "Kranjska" po austrougarskoj provinciji Kranjskoj, koja je činila veliki deo sadašnje Slovenije. Klobasarna je jedna od najpopularnijih mesta gde možete probati ovaj specijalitet. Smeštena u prostorijama nekada čuvene časovničarske radnje, Klobasarna nudi najpoznatije tradicionalno slovensko jelo, kranjsku kobasicu.


Gde probati : Klobasarna, Ciril Metodov trg 15 1000 Ljubljana


5. Langoš. Budimpešta (Madjarska)


Langoš je madjarski specijaltet od testa, veoma sličan našim mekikama, a kod nas poznat pod nazivom „madjarske mekike“. Ovaj specijalitet je vrhunska mađarska ulična hrana koju morate probati kada posetite Budimpeštu. Iako na prvi pogled izgleda masno, Langoš je veoma ukusno testo koje se sprema do savršenstva - meko iznutra i hrskavo spolja, a najbolji je sa sirom i pavlakom.


Gde probati : Tomi Lángos, Blaha Lujza , Budimpešta


160 views0 comments

Comments


bottom of page