top of page

Na niškom aerodromu izvršena smena pripadnika Vojske Srbije angažovanih u Libanu

Na niškom aerodromu "Konstantin Veliki" izvršena je smena kontingenta Vojske Srbije angažovanog u okviru multinacionalne oprecije UNIFIL u Libanu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Foto: mod.gov.rs

Put Libana ispraćena je nova rotacija srpskih mirovnjaka, koju čine pešadijska četa, štabni oficiri i pripadnici elementa nacionalne podrške, koji će biti angažovani u sastavu multinacionalne operacije Ujedinjenih nacija u ovoj zemlji.


Za ovu priliku na niškom aerodromu "Konstantin Veliki" sleteo je avion egipatkse nacionalne avio kompanije "EgyptAir" tipa Boeing 737-800, koji je mirovnjake prevezao do Libana.

Narednih šest meseci, pešadijskom četom iz sastava Druge brigade Kopnene vojske komandovaće major Igor Kočović.

Istim avionom u Srbiju je doputovala prethodna rotacija pešadijske čete iz sastava Prve brigade Kopnene vojske, koju je predvodio major Ninoslav Đuđić.Foto: mod.gov.rs

Smeni kontingenta Vojske Srbije na aerodromu "Konstantin Veliki" prisustvovali su načelnik štaba Komande Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika, komandant Prve brigade brigadni general Zoran Nasković, komandant Druge brigade brigadni general Željko Kuzmanović i potpukovnik Emil Kirkov iz Centra za multinacionalne operacije. - prenelo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Po povratku u Srbiju, komandir pešadijske čete major Đuđić istakao je da je jedinica kojom je komandovao proteklih šest meseci uspešno realizovala sve postavljene zadatke u skladu sa mandatom misije UNIFIL.


- "Aktivnosti pešadijske čete Vojske Srbije realizovane su u potpunosti sa planovima i naređenjima komande španskog bataljona, Komande sektora Istok, kao i tehničkog sporazuma sa Kraljevinom Španijom", naglasio je major Đuđić dodajući i da je odnos sa lokalnim stanovništvom i ostalim nacijama u okviru misije bio na visokom nivou, profesionalan i uz obostrano uvažavanje.

Pešadijska četa izvršava zadatke kao samostalna jedinica u sastavu španskog bataljona u multinacionalnoj brigadi sektora"Istok", dok će vod za zaštitu snaga koji se angažuje u okviru italijanskog kontingenta u sektoru "Zapad" biti upućen kasnije u toku meseca.


Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) uspostavljene su Rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija od 19. marta 1978. godine. Pripadnici Vojske Srbije otpočeli su učešće u ovoj misiji 21. decembra 2010.41 views0 comments

Comments


bottom of page