top of page

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture reagovalo na pisanje NKD-a

Povodom izjave NKD-a da će Grad Niš u sledećoj godini za prinudno besplatno ‘poklonjen’ aerodrom Republici isplaćivati dnevnu kamatu u visini od 6.313 evra, opet je reagovalo Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture demantujući da država treba da preuzme dugovanja aerodroma nakon njegovog preuzimanja, te dodaje da su upravo zahvaljujući njima rokovi za izmirenje dugova dvostruko produženi.Zorana Mihajlović, Foto: Capital

Ono što svakako brine je osvrt Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na cenovnu politiku usluga na račun bivšeg menadžmenta sa avio kompanijama koje trenutno saobraćaju iz Niša, te zamerke na to što prethodni menadžement nije povisio cenu aerodromskih usluga još 2016. godine, već je sa avio prevoznicima potpisao višegodišnje ugovore po simboličnim cenama.

Vlada u medjuvremenu nije menjala komercijalne niti bilo koje druge uslove za poslovanje avio-kompanijama na niškom aerodromu, već su ti uslovi ostali isti kao i pre preuzimanja - navodi se u saopštenju, ne precizirajući da li će takse na aerodormu ostati iste i nakon završetka ugovora koje je potpisao prethodni menadžment.

U 2016. godini, bez dodatnih tereta Gradu, Vlada je aneksom za Niš problematičnog ugovora, dala Gradu mogućnost da svoje obaveze izvrši u novom roku (dvostruko dužem od inicijalno ugovorenog) - navodi se u saopštenju.

Kad je reč o ugovorima nasledjenim od prethodne gradske uprave, iz perioda do 2012, ni gradjani Niša, ni Vlada Srbije, neće plaćati ništa do konačnog salda odnosno bilansa po zaključenim ugovorima, do koga, kako ovo Ministarstvo očekuje, može doći tek po isteku rokova, odnosno ispunjavanju međusobnih obaveza i namirivanju eventualnih potraživanja koja su moguća u oba smera.


U svom odgovoru Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izmedju ostalog tvrdi da i u slučaju da niški aerodrom u ovom trenutku ima milion putnika na godišnjem nivou, poslovao bi sa gubicima zbog preniske ugovorene cene putničkog servisa od svega tri evra po odlazećem putniku, tj. prihod aerodroma bio bi svega 1,5 miliona evra, što za oko 240 radnika koliko će ih biti do kraja godine ne bi bilo dovoljno ni za plate, što znači da bi Grad plaćao sve veće operativne troškove, odnosno gubitke sa jedne strane, i sve veća kapitalna ulaganja sa druge strane. Oni takodje navode da trenutno, sa prometom od oko 350.000 putnika, niški aerodrom od putničkog servisa prihoduje maksimalno 540.000 evra.


Ministarka Zorana Mihajlović je u ranijim izjavama tražila da se grada Niš i Aerodrom dogovore oko nove cene aerodromskih usluga.

U izdatom saopštenju država izmedju ostalog ističe da na niškom aerodormu nije bilo odpuštanja od kako je aerdorom preuzet, te da će do kraja godine broj zaposlenih biti gotovo udvostručen.Foto: Aerodrom Niš

Iako u saopštenju nije bilo reči o promeni cene aerdoromskig usluga na niškom aerodrmu, jasno je da država nije nije zadovoljna trenutnim cenama koje iznose tri evra po putniku. Takodje, najava o povećanju broja zaposlenih koji će uskoro biti udvostručen ne ide u prilog veoma složenim finansijskim uslovima u kojima ovaj aerdorom trenutno posluje.


Postoji bojazan da će država kao novi vlasnik niškog aerodroma nakon završetka potpisanih ugovora sa niskotarifnim avio kompanijama biti ”primorana” da poveća cene aerodromskih usluga što će zasigurno rezultirati odlaskom niskotarifnih avio kompanija iz Niša.


Podsetimo, prema ranijim pisanjima lista "Politika", od aerodroma Niš i ranije je traženo da poveća svoju taksu sa 3 na 6 evra odnosno za 100%.89 views0 comments

Comentários


bottom of page