top of page

Miluz - otkrijte bogato kulturno nasledje i čari istočne Francuske

Miluz, šarmantan grad na istoku Francuske nekada je bio poznat kao „francuski Mančester“ zbog svoje bogate industrije, danas je to kreativan i inovativan grad na samoj tromedji Francuske, Nemačke i Švajcarske


Miluz-glavni gradski trg

Sam grad ima oko 115.000 stanovnika, a smešten je u Alzanu u istočnoj Francuskoj, blizu same tromeđe Francuske, Nemačke i Švajcarske. Ovaj šarmantan grad poznat je po svojoj prehrambenoj, hemijskoj i inženjerskoj industriji. Prve beleške o gradu datiraju iz 12. veka. Grad je dobio ime po nemačkoj reči „mlin“ (Muhlhausen), koja je takođe simbol ovog grada.


Miluz je kulturni i industrijski centar sa dugom tradicijom. Grad je ugostio jedan od najpoznatijih automobila genijalnog automobilskog dizajnera Etore Bugatija. Dok automobila više nema, možete posetiti jedan od najfascinantnijih i najvećih muzeja na svetu. Mulhouse ima mnogo poznatih znamenitosti i fascinantne istorije.
Šta nikako ne propustiti?
Katedrala Svetog Stefana


Katerdrala Svetog Stefana (fra: Saint-Etienne) veličanstveno stoji na glavnom trgu Reunion. Protestanti su kupili ovu katedralu od katolika 1890. godine koju su nakon srušili i izgradili potpuno novi hram. Jedino što je sačuvano je vitraž iz 14. veka, koji je sada izložen u holu ove crkve. Katerdralu je projektovao arhitekta Jean-Baptiste Sacre koji je takodje sagradio impresivni zvonik visok 97 metara. Zbog svoje lokacije u centru, hram se ponekad naziva i Katedrala Miluz.


Zoološki vrt i botanička bašta Miluz


Zoološki vrt i botanička bašta Miluz je zoološki vrt i botanički park osnovan 1868. godine. Osvnovao ga je Charles Thierri-Mieg. Sada njime upravlja grad Miluz. Tokom svoje posete videćete do 1.200 životinja iz 190 vrsta iz celog sveta. Botanički park sadrži preko 3.000 komada biljaka i nekoliko vrsta koje su izuzetno retke. Sa turističkim posetama od 340.000 ljudi godišnje, park je jedno od najposećenijih turističkih mesta u regionu.
Trg Reunion


Trg Reunion (fra: Place de la Reunion) je glavni je trg u Miluzu i šarmantno je drevno mesto na kojem stoje katedrala i gradska kuća. U pešačkoj zoni nalaze se brojne slikovite kuće iz 17. veka, koje su sve lepo ofarbane i dobro očuvane. Sve različite boje daju ovom mestu jedinstveni šarm i ambijent. Trg okružuju mnoge uske ulice sa istom savršenom atmosferom i zato je sjajno mesto za šetnju ili ispijanje kafe.Muzej štampanih tkanina


Godine 1833, industrijalci iz Miluza odlučili su da zadrže svoje kreacije tekstilne industrije. Vremenom su prikupljali arhivu proizvoda ne samo iz Francuske već i iz drugih zemalja. Arhiva je postala zaista važna i sada se sastoji od tekstila iz celog sveta, usredsređenog na alzansku štampu. Njegova namera bila je da inspiriše i nauči dizajnere tekstila. Kasnije je ova arhiva bila inspiracija za stvaranje lokalnog muzeja koji je otvoren 1857. Zbirke se neprestano povećavaju, nudeći bogatstvo izvora štamparskoj industriji. Danas se u arhivu nalazi preko 9000 tomova.


Stari grad


Stari grad Miluza malo je drugačiji od ostalih gradova u Alzasu. Umesto tipičnih kuća od drvenih građevina, ovde ćete videti puno betonskih građevina izgradjenih tokom Drugog svetskog rata. Uprkos ovoj činjenici, Miluz sadrži veliki istorijskih spomenika. Ovde nema kuća sa drvenom pločom, već su kuće lepo ukrašene crtežima i freskama. Pored Place de la Reunion i protestantskog hrama Svetog Stefana, naći ćete i ostale spomenike poput gradkse kuće, Miegove kuće ili kapele Svetog Jovana.Lančani sud


Lančani sud ( fra: Cour des Chaînes) sagradila je 1594. godine porodica Bleč. Ova veličanstvena renesansna kuća postavljena je uz bedem grada. 1675. kuću je kupio J. Sisson, rizničar grada, koji je izveo izvanredne oslikane plafone prvog sprata sa raznim motivima. J. M. Schvartz je kupio kuću, dodao bočno krilo i obnovio drugo. 1979. godine kuća je predata gradu.


Pozorište Entrepot


Entrepot je svoja vrata prvi put otvorio 1994. godine kao pozorište humora. Pozorište se nalazi u nekadašnjoj fabrici i skladištu papira, koja je izgledala kao jedinstveno i autentično mesto za ovakvo mesto kulture. Malo po malo, pozorište je steklo svoju popularnost. Danas kroz pozorište dolazi veliki broj medjunarodnih i domaćih glumaca. U Entrepot se nalazi bar i restoran u kojem možete uživati u piću i možda upoznati neke od poznatih umetnika.Grad vozova


Grad vozova ili Cité du Train na francuskom je najveći muzej vozova na svetu. Ima fascinantnu izložbu vozova na paru. Eksponati su izloženi u vremenu od najstarijih do najnovijih tehnologija. U kolekciji možetete videti i mehaniku vozova. Muzej je odlično mesto gde možete naučiti nešto o istoriji i ovoj industriji.


Grad automobila


Automobilska industrija jedna je od najznačajnijih u Miluzu. Cite de l’Automobile je muzej u kome se nalaze automobili dizajnera Bugatti, kao i stari modeli Rolls Rojsa i Ferrarija. U muzeju ćete otkriti automobile obeležene istorijom, animacijama, video zapisima, simulatorima i igralištima. Ljubitelji automobila će ovo mesto obožavati.


Kapela Svetog Jovana


Kapela Svetog Jovana (fra: Chapelle Saint Jean) jedini je trag nakon što su sačuvani Malteški vitezovi iz 13. veka. Sve do reformacije, kapela je bila najvažnija u Miluzu u drevnim vremenima. 1798. godine Miluz se pridružio Francuskoj, a kapela je prodata , a potom je korišćena kao skladište i pivara. Godine 1893. zgrada je prvi put nazvana istorijskim spomenikom. Danas se u kapeli održavaju koncerti i izložbe.


________________________


Podsetimo, kompanija Wizz Air u letnjoj sezoni 2020.godine leti direktno iz Niša do aerodroma EuroAirport koji opslužuje gradove Bazel, Miluz i Frajburg, tri puta nedeljno ponedeljkom, sredom i petkom, a karte možete kupiti na www.wizzair.com


Aerodrom se nalazi na svega 20km. od centra grada Miluza.


Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije grada Miluza
1,789 views0 comments

Comments


bottom of page