top of page

Mere opreza za sprečavanje širenja Vuhan koronovirusa i na niškom aerodromu

Više od 400 osoba obolelo od novog koronavirusom koji se širi iz Kine, a dodatne mere opreza počele su da se sprovode na aerodromima širom sveta


Foto: Ilustracija


Tim povodom će ovih dana će na aerodromu “Konstantin Veli” u Nišu biti instalirana specijalna termovizijska kamera koja za cilj ima da detektuje povišenu temperaturu kod putnika koji je jedan od simptoma bolesti. Na beogradskom aerodromu isti aparat danas je pušten u rad, a iz Ministastva zdravlja navode da će osim aerodroma i granični prelazi dobiti ovakav aparat.


U medjuvremenu je izdato upozorenje građanima Srbije da ne putuju u Kinu.

Respiratoni virus koji iz dana u dana beleži sve veći broj obolelih, ali i žrtava, jako podseća na SARS ili MERS, virusne infekcije koje su harale tokom prethodne dve decenije i odnele veliki broj života.


Naučnici tvrde da je virus potekao od životinjskog izvora. Iako se za sada smatra da je potekao iz ribarnice u gradu Vuhanu (Kina) još uvijek nije potvrđeno njegovo poreklo niti kako se prenosi sa čoveka na čoveka.

Dezinfekcija aviona u Kini


Kako se zaštititi?

Trenutno nema raspoloživih vakcina koje ljude može da zaštiti od infekcije koronavirusa. Lekari tvrde da se rizik može smanjiti preduzimanjem sledećih mera: Izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, higijena disajnih puteva (nošenje zaštitne maske), izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi.


127 views0 comments

Comments


bottom of page