top of page

Manji aerodromi u regionu zabeležili mešovite rezultate u prvoj polovini godine

Manji komercijalni aerodromi u bivšoj Jugoslaviji registrovali su mešovite rezultate tokom prve polovine godine, sa ukupnim brojem 1.251.613 prevezenih putnika. Zajednički rast manjih aerodroma izosio je ukupno 186.874 putnika više nego prošle godine, prenosi portal Ex-yu aviation.


Foto: Aerodrom Niš

Kako se navodi na poslovanje Aerodroma Niš uticalo je to što su niskobudžetni avio prevoznici smanjenjili broj operacija. Povrh toga, u maju je na aerodromu registrovan blagi rast broja putnika. S druge strane očekuje se da će broj prevezenih putnika sa niškog aerodroma biti znatno povećan tokom narednih meseci zbog uvodjenja dvanaest novih linija koje je iz Niša pokrenula nacionalne avio-kompanija Air Serbia. "Saobraćaj iz Niša nastaviće da se razvija, pa očekujemo da će potražnja u narednom periodu biti veća, kao i potreba za većim broj avio-prevoznika", tvrde sa niškog aerodroma.


Rezultati manjih aerodroma u regionu za prvih 6 meseci


Izvor: Ex-yu aviation


U medjuvremenu, Aerodrom Ohrid je ove godine registrovao rast broja putnika od preko 60% pokretanjem novih letova od strane kompanija Wizz Air-a i Eurowings, kao i čarter letova iz Holandije i Poljske. Procenjuje se da će 2019. aerodrom dostići broj od preko 300.000 putnika, a da će ovo ujedno biti najveći rast putnika u 65-godišnjoj istoriji aerodroma.


Aerodromi Zadar, Pula i Rijeka zabelžili su rast broja putnika, na šta je uticalo povećanja operacija niskotarifnih aviokompanija, posebno Ryanair-a i easyJet-a, dok je Aerodrom Osijek osetio pad broja putnika usled otkazivanja celogodišnjih letova kompanije Wizz Air prema Bazelu. Mađarska niskotarifna avio-kompanija uticala je i na loše rezultate Aerodroma Tuzla tokom prvog tromesečja nakon što jer kompamija je prekinula nekoliko ruta tokom zimske sezone, medjutim, aerodrom je zabeležio porast broja putnika tokom drugog tromesečja i očekuje se da će to popraviti ukupni broj putnika tokom jula.


Foto: Aerodrom Banja Luka

Tokom perioda januar - jun, sa Aerodrom Banja Luka letelo je preko 66.000 putnika kao rezultat dolaska nisktarifne aviokompanije Ryanair u ovom gradu, koji je nastavio da raste i ove godine. "Partnerstvo koje imamo sa Ryanairom u ovom trenutku je veoma bitno za Banjaluku. Očekujemo da ćemo tu saradnju proširiti i u narednom periodu", saopšteno sa aerodroma.

Niskobudžetna aviokompanija prognozira da će sa aerodorma Banja Luka u 2019. prevesti preko 135.000 putnika. S druge strane, brojke Aerodroma Mostar i dalje su u padu. Očekuje se da će se broj putnika povećati tokom trećeg kvartala, a da će aviokompanija Eurowngs povećati kapacitet na dva leta koje ima iz Mostara.51 views0 comments

תגובות


bottom of page