top of page

KOVID PASOŠI BIĆE NEOPHODNI: Ko ne primi vakcinu, neće moći nigde da putuje?

Nema putovanja, letovanja, zimovanja, ulaska u avion, prelaska granice za one koji nisu vakcinisani protiv virusa KOVID-19. Ono što je doskora delovalo kao vizija iz naučnofantastičnih filmova o dalekoj budućnosti već za pola godine ili godinu dana moglo bi postati naša svakodnevica


Ilustracija: Flynaissus

I to ne tvrde teoretičari zavere, već vlasnici avio-kompanija, velikih hotela i odmarališta, najvećih globalnih kompanija. Nešto slično najavljuju i svetski državnici, poput britanskog premijera Borisa Džonsona i kineskog lidera Si Đinpinga - prenosi Republika.


Direktor australijske avio-kompanije "Qantas" Alan Džojs izjavio je da ta kompanija planira da uslov za ukrcavanje na međunarodne letove bude obavezna vakcinacija putnika, a obelodanio je i da će slična politika biti usvojena širom sveta.


- Taj uslov možda neće biti potreban za domaća avio-putovanja, ali za međunarodne letove svakako hoće. Tu nema nikakve dileme. Obavezna vakcinacija postaće nova stvarnost za međunarodne putnike svuda na planeti - dodao je Džojs.


Svi se već složili?


Na osnovu razgovora s mojim kolegama iz drugih avio-kompanija širom sveta zaključio sam da će to biti uobičajena praksa od koje neće biti izuzetaka, objasnio je prvi čovek "Qantas"-a i istakao da se avionska putovanja neće vratiti na nivo pre pandemije dok vakcina protiv koronavirusa ne bude široko dostupna.


Ako šefu avio-kompanije neko i ne veruje, onda u najavu kineskog predsednika Si Đinpinga o stvaranju KOVID pasoša svakako ne treba sumnjati. Govoreći na samitu G20 prošle sedmice, on je predložio uvođenje globalno priznatih zdravstvenih QR kodova, rekavši da će to pomoći da se obnove međunarodna trgovina i putovanja.


O specijalnim KOVID pasošima govorio je i Boris Džonson, predstavivši njihovo uvođenje kao već razrađen plan britanske vlade. On to nije povezao samo s vakcinacijom, nego i s masovnim testiranjem građana. Oni koji su negativni dobili bi neku vrstu posebnih dozvola da mogu da idu na posao, izlaze gde hoće i nastave sa koliko-toliko normalnim životom. Svi drugi bi morali u izolaciju.


U međuvremenu, vlasnici i uprave nekoliko kompanija koje globalno posluju založili su se da samo vakcinisani mogu da rade u kancelarijama, dok bi ostali radili od kuće (pretpostavljamo uz manju platu, za šta postoje inicijative u mnogim zemljama, a u Nemačkoj je takva odredba već stupila na snagu). Iako ovako rigidan stav još nije zvanično zaživeo, ne treba sumnjati da će do toga doći čim vakcina bude masovno dostupna.


Izvor: RepublikaDa li biste se vi vakcinisali kako bi vam bilo odobreno da putujete?
* Yes- Da, No-ne1,243 views0 comments

Comments


bottom of page