top of page

Koronavirus: Procedura priliko ulaska u Srbiju na aerodromu “Konstantin Veliki” u Nišu

Aerodromi Srbije izdali su saopštenje o procedurama koje putnici mora da predju nakon sletanja na niški aerodrom. Saopštenje prenosimo u celosti


Foto: Aerodrom Niš


Odlukom o uvođenju vanrednog stanja, granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državlјane. Građani Republike Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani državlјani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, bivaju podvrgnuti obaveznoj proceduri dodatnog intervjua koja je uvedena u vreme vanrednog stanja, sa cilјem sprečavanja širenja zarazne  bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, a sve u cilјu zaštite ostalih građana.


Procedura intervjua, nakon koje sledi izrada i uručenja rešenja o izolaciji Ministarstva zdravlјa traje, ne duže od 10 minuta po putniku, što dovodi do zastoja i čekanja na samom graničnom prelazu. Sama procedura se sprovodi neposredno pre ulaska u Republiku Srbiju, odnosno pre same kontrole pasoša.


Dodatni zastoj se svara u trenutku kada ima više letova u istom vremenskom intervalu, a mere prevencije podrazumevaju da se putici sa različitih letova moraju razdvajati. To znači da putnici sa jedne destinacije čekaju kompletno odvojeni u drugom gejtu dok se ne završi pregled poslednjeg putnika sa prethodnog leta od strane nadležnih inspekcijskih službi. U danima kada je saobraćaj obiman, kao što su ponedelјak i petak, ta čekanja mogu da budu i do 3 sata, kao što je to bilo danas.


Aerodromi Srbije mole putnike za razumevanje i strplјenje i trude se da putnicima obezbede osveženje i omoguće korišćenje toaleta bez remećenja procesa funkcionisanja graničnih, inspekcijskih i aerodromskih službi u vanrednom stanju.

104 views0 comments

Comments


bottom of page