top of page

Koronavirus: Koliko je rizično putovanje avionom?

Korona virus se i dalje širi svetom, vlade nekih zemalja su ograničile putovanja, zatvaraju aerpodrome, dok pojedini putnici sami preduzimaju mere opreza. Pitanje koji sve cešće postavljaju putici ovih dana je da li je bezbedno leteti u toku trajanja pandemije koronavirusom?


Foto: Ilustracija

Opšte je uverenje da imate više šanse da se razbolite u avionu zato što tamo udišete „ustajali" vazduh. Ali zapravo vazduh u avionu mogao da bude boljeg kvaliteta od onoga u prosečnoj kancelariji (i gotovo sigurno bolji od onoga u vozu ili autobusu).


Iako u punom avionu ima više ljudi po kvadratnom metru, vazduh u njemu se menja učestalijim ritmom.

Profesor Kvingjan Čen sa Univerziteta Perdju, koji proučava kvalitet vazduha u različitim vozilima za prevoz putnika, procenjuje da se vazduh u avionu potpuno zameni na svaka 2-3 minuta, u poređenju sa na svakih 10-12 minuta u klimatizovanoj zgradi.


To je zato što, dok ste u avionu, vazduh koji udišete pročišćava nešto što se zove visoko efikasni vazdušni filter čestica (Hepa). Ovaj sistem može da zadrži manje čestice od običnih ventilacionih sistema, uključujući i viruse - prenosi BBC.



106 views0 comments
bottom of page