top of page

Kako će nove linije uticati na niskotarifne avio kompanije?

Ostalo je nekoliko nedelja kada će avio-kompanija Air Serbia započeti prve letove iz Niša, kao “pobednik” na međunarodnom tenderu koje je raspisala Vlade Srbije za 12 novih linija od javnog znacaja iz Niša.


Foto: Ryanair

Činjenica da će država, dodelila oko 15 miliona evra nacionalnoj avio kompaniji Air Serbia, u naredne četiri godine, u delu javnosti izaziva sumnju da se iza svega krije namera da će dovodjenje Air Srbije u Niš, kako bi "oterala" kompanije Wizz Air i Ryanair, koji iz Niša godinama lete bez ikakvih subvencija.


Ima li nelojalne konkurencije u tome da neki prevoznici imaju, a neki nemaju pomoć države za isti posao, pitanje je koje ovih dana ponovo može da se čuje, kao i to - da su relacije koje će biti subvencionisanje relativno blizu onima do kojih već lete dve niskotarifne kompanije iz Niša.


Air Serbia, Foto: Dejan Milnković

Da je u pitanju politički marketing vlasti u Beogradu, kako bi pokazali da o niškom aerodromu, ipak, znaju da brinu, iako su pre decenije najglasnije kritikovali model subvencionisanja tadašnjih letova, nedavno je na televiziji N1 tvrde oni koji su takođe bili vrlo glasni kada su se bunili protiv odluke lokalnog rukovodstva da vazdušnu luku u Nišu predaju Vladi na upravljanje.

- "Taj model je postojao i sada će ga opet biti. On zaista nije dobar ali očigledno da se sa centralnog nivoa aerodromom ne može upravljati na jeftiniji i bolji način. Tako da su Nišlije s pravom zabrinute jer se pribojavaju da će taj tender služiti da se zapravo izbace lou-kost linije i da će, zapravo, kroz subvencionisane cene, Air Serbia preuzeti ove linije", smatra Mladen Jovanović.


Time se, kaže, ulazi u novi rizik - da kada prodje period subvencija, Niš ostane bez ijednog prevoznika, ukoliko Vlada ne bude odredila novi paket pomoći, pošto su u pitanju sigurni letovi "od nacionalnog interesa".


Ono što je sigurno da će nove linije zasigurno napraviti priličnu gužvu u maloj aerodromskoj zgradi, koja u medjuvremenu nije proširena i pitanje je kako će prihvatiti pet puta veći broj putnika od njegovih kapaciteta.
105 views0 comments

Comments


bottom of page