top of page

Iz Niša i dalje bez letova za Pariz, Oslo, Amsterdam, Maltu i Moskvu


Prošlo je četiri godine od ponovnog aktiviranja aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, medjutim najtraženijih destinacija po mnogim istraživanjima sa aerodroma i dalje nema.

Pariz, kao večiti favorit i dalje se nije našao medju letovima avio kompanija koje trenutno saobraćaju iz Niša. Prema istraživanjima, veliki broj naših gradjana iz juigositočne Srbije živi u gradu svetlosti i njegovoj okolini. Slična je situacija sa Oslom, Amsterdamom, Maltom, Moskvom..


Foto: Aerodrom Niš

U ovom tekstu bavimo se pitanjem postoji li mogućnost da neka od avio kompanija koje trenutno saobraćaju iz Niša, ili neke druge u skorijoj budućnosti uvedu neke od pomenutih linija? Iako je na ovo pitanje teško dati precizan odgovor, postoji velika verovatnoća za tako nešto, imajući u vidu da pomenute destinacije nisu medju linijama koje su proglašene za linije javnog značaja, te izuzetno striktna pravila koja će onemogućiti mnogim avio kompanijama da učestvuju na tenderu.


Prema našim procenama, avio kompanije koje neće učestovati ovom tenderu, a koje će Vlada Srbije finansirati sa oko 15 miliona evra do kraja juna 2023. godine, mogle bi uspostaviti komercilano isplative linije iz Niša do pomenutih destinacija, ali postoji mogućnost i njihovog potpunog polvačenja sa našeg tržišta usled ugrožavanja zdrave konkurencije koje će ove subvencije doneti.


Prema nekim navodima, samo dve avio kompanije isunjavaju sve uslove za medjunarodni tender koje je raspisala Vlada Srbije, a to su avio kompanije Air Serbia i Wizz Air - o čemu smo ranije pisali.Ko bi i gde mogao u budućnosti

mogao da leti iz Niša?


Aerodrom Konstantin Veili iz vazduha, Foto: Arhiva

Pored nisktarifnih avio kompanija Ryanair i Wizzair, koje trenutno saobraćaju iz Niša, na ovim linijama mogli bi smo videti mnoge niskotarfine avio kompanije koje trenutno posluju u okruženju i Evropi. Pored dobre lokacije, relativno velikog trzišta od oko 2 miliona ljudi koji gravitiraju oko niškog aerodorma, u obzir treba uzeti i veoma niske cene aerdoromskih usluga koje na niškom aerodromu iznose svega 3 evra po putniku. To je jedan od glavnih aduta koje Niš trenutno ima.Ono što svakako brine je to što i dalje ne znamo hoće li takse ostati nepromenjene posle preuzimanja niškog aeroroma od strane države, koja je njihova tačna buduća strategija, i hoće li se postojećim, odnosno novim kompanijama dati zeleno svetlo od strane srpskih vazuhoplovnih vlasti za dalju ekspanziju iz Niša ili će u tome biti sprečeni kao što je to bio slučaj sa egipatskom avio kompanijom FlyEgypt kojoj je nedavno odbijena dozvola za letove na relaciji Niš -Hurgada, o čemu smo već pisali.
Trasanvia, Foto: C.Eremz

Transavia

Ova niskotarifna avio komapnija u vlasništvu je KLM-a, odnosno grupacije Air France-KLM. Bazirana je u Holandiji i Francuskoj, a kompanije obavlja niskoarifne letove na destinacijama širom Evrope. Upravo Pariz i Amsterdam jedni su od letova koje bi ova kompanija mogla da ponudi iz Niša. Transavia u svojoj floti ima 93 aviona tipa Boeing 737-800, a cene karata kreću se od 19€ po pravcu.

Norwegian, Foto: R.Noel

Norwegian

Norvegian Air Shuttle, poznatiji kao Norwegian je norveška niskotarifna aviokompanija i treća po veličini niskotrošvna aviokompanija u Evropi. Norwegian bi iz Niša mogao da ponudi letove do Osla, ali i do Stohholma, Kopenhagena ili Stavangera. Trenutno leti na oko 126 destinacije u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi i Bliskom istoku. Norwegian u svojoj floti ima 120 aviona, uglavnom tipa Boeing 737-800.
Easy Jet, Foto O.Dmitry

Easy Jet

Avio kompanija Easy Jet druga je po veličini niskotarifnih avio kompanija u Evropi. U svojoj floti ima oko 323 aviona, svi avoni proizvedeni su od strane evorpskog proizvodjača Airbus, dok u svojoj mreži letova ima preko 136 destinacija.

Easy Jet bi iz Niša pored Londona mogao da leti na linijama za Ženevu, Parizu, Veneciji ili Amsterdamu. Cene avio karata sa ovom avio kompanijom kreću se od 22,90€

Pobeda, Foto: D.Bracci

Pobeda

Pobeda je ruska niskotarifna avio kompanija u vlaništvu ruskog nacionalnog avio prevoznika, kompanije Aeroflot. Osnovana je 2014. godine, a iz Niša bi mogla ponuditi samo let do Moskve, budući da joj je bazni aerodom Vnukovo. Pobeda u svojoj floti ima 29 aviona tipa Boeing 737-800, dok opslužuje 26 destinacije, a početna cena karata iznosi od 14€.

Eurowings, Foto: L.Koe

Eurowings

Avio kompanija Eurowings je šesta po veličini niskotarifina avio kompanija u Evropi, a u vlasništvu je nemačke Lufthansa grupe. U svojoj floti ima 155 aviona tipa Airbus, a pokirva preko 80 destinacija u Europi, AfricI, Americi i Aziji. Eurwings bi iz Niša mogao ponuditi letove do Štutgarta, Kolna, Dizeldorfa. Početna cena karte ove kompanije kreće se od 19,99€
Laudamotion, Foto: R.Bergman

Laudamotion

Laudamotion je austrijska niskotarifna avio kompanija, u vlasništvu kompanije Ryanair. Iako kompanija Ryanair trenutno leti iz Niša, Laudamotion mogao bi da ponudi letove za Dizeldofr, Štutgart i Beč. Kompanija u svojoj trentno floti ima 14 avioma tipa Airbus, leti na ukupno 38 destinacija, a cene karata počinju od 19,99€.

Blue Air, Foto: S.Pompert

Blue Air

Blue Air je rumunska niskotarifna avio kompanija. Iako je vrlo malo verovatnoća videti ih u Nišu, Blue Air bi mogao da ponudi letove do Larnake, Atine, Brisela ili Pariza. Kompanija u svojoj floti ima ukupno 24 aviona, američkog proizvodjača Boeing, a leti na ukupno 57 destinacije. Cene karata kreću se od 16,99€.


Pegaus, Foto: A.Fietz

Pegasus

Peagsus je najveća turksa niskotarifna avio kompanija. Ova kompanija bi iz Niša mogla da ponudi letove do Istambula i sezonske letove za Antaliju. Kompanija u svojoj floti ima avione Boeing 737-800, kao i avione evropskog proizvodjača Airbus, ukupno njih 81, a leti na oko 109 destinacija širom Evrope i Bliskog Istoka.Cene karata kreću se od 49,99€.


Vueling, Foto: J.M.Menendez

Vueling

Španska niskotarifna avio kompanija Vueling u vlasništvu je španske Iberije i British Airways-a koje posluje u okviru grupe IAG. Trenutno u floti ima 120 aviona evropskog proizvodjača Airbus, i leti na oko 150 destinacija širom Evrope. Pored letova za Barselonu, ova kompanija bi iz Niša mogla da ponudi i letove za Madrid, Rim, Florensu, Amsterdam i Pariz u kojima ima svoje baze.

Cene karata kreću se od 17,99€.

Iako je za sada veliki znak pitanja hoćemo li neke od pomenutih kompanija ikada videti na niškom aerodromu, ostaje nam da se nadamo, da će se direktni letovi do ovih destinacije u bliskoj budućnosti biti u ponudi iz Niša, s obzirom da se radi o linijama koje bi mogle biti izuzetno profitabilne.302 views0 comments
bottom of page