top of page

Idejno rešenje niškog aerodoma za dva meseca - detalji tendera o proširenju i dalje nepoznati

Tek za dva meseca očekuje se idejno rešenje za novu terminalnu zgradu niškog aerodorma "Konstantin Veliki". Nova zgrada omogućiti prijem od milion putnika na godišnjem nivou porucuju iz "Aerodroma Srbije"


Foto: Aerodrom Niš

Prema njihovim rečima nova zgrada će obezbediti i neometano odvijanje avio saobraćaja u vršnom satu, što podrazumeva opslugu više od 1.200 putnika u jednom satu, odnosno četiri vazduhoplova istvoremeno.


"Postojeća terminalna zgrada je projektovana za 200.000 putnika godišnje. Međutim, kao što se može videti, proteklih godina opslužili smo daleko veći broj putnika. Кonkretno, 2019. godine 422.255 putnika koristilo je usluge Aerodroma Niš", kazali su Niškim vestima iz preduzeca "Aerodromi Srbije".


Prema njihovim rečima, započet je postupak izrade projektno tehničke dokumentacije izrade terminalne zgrade i njeno povezivanje sa postojećom.


"Završen je postupak javne nabavke i u roku od 70 dana očekujemo dobijanje idejnog rešenja" - tvrde iz "Aerodroma Srbije"

Plan je da se izgradi nova terminalna zgrada površine oko 5.000 kvadratnih metara, koja će imati sve savremene sadržaje neophodne za fukcionisanje jednog modernog aerodroma i biće povezana sa postojećim objektom koji će se adaptirati.


Jedno od prethnodnih rešenja iz 2016.godine

Nova terminalna zgrada i adaptacija postojeće, kako su naveli, obezbediće komfornije uslove za prihvat i otpremu putnika, kao i njihov brži i lakši protok sa što kraćim zadržavanjem na punktovima za bezbedonosni prelged i pasošku kontrolu.


U izjavi nije navedeno kada će početi radovi na proširenju i koliko će ovaj projekat koštati.
Putnicima će sem komfora biti obezbeđeni dodatni komercijalni i uslužni sadržaji kakvi su prisutni na modernim aerodormima, poručili su iz Aerodroma Srbije. Statistika je zabeležila uvećanje od 57,8 odsto putnika koji su prošli kroz niški aerodrom, u odnosu na januar mesec prošle godine.


A gde je toranj?


Jos uvek nije poznato kojim će intenzitetom biti sprovedeni radovi na proširenju terminala niškog aerodroma, s obzirom da rukovodstvo već četiri godine najavljuje izgradnju novog kontrolnog tornja, čija izgradnja jošuvek nije počela. Podsetimo radove na izgradnji kontrolnog tornja na aerodromu "Konstantin Veliki" finansira SMATSA.

151 views0 comments

Comments


bottom of page