top of page

IATA: Moguć pad avio saobraćaja prvi put od globalne finansijske krize 2009. godine

Novi koronavirus mogao bi da izazove pad potražnje za avionskim prevozom po prvi put od globalne finansijske krize navode iz Medjunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA)


Foto: Ilusrtracija


Na osnovu scenarija gde koronavirus ima „uticaj u obliku slova V“ sličan onome koji je viđen samo tokom epidemije SARS-a 2003. - koji je karakterisao šestomesečni period sa naglim padom, praćen jednako brzim oporavkom - globalna potražnja merena u RPK bi bio niži za 4,7% u odnosu na prethodne izglede IATA za 2020. godinu. Prema toj perspektivi, ona je predvidjala porast potražnje putnika za 4,1% u godini, stoga njegova nova procena sugeriše smanjenje od 0,6%. Potražnja za avionskim putovanjima raste svake godine od 2009. godine, kada su RPK-ovi opali za 3,5%.


Globalni prihodi aviokompanija bili bi za oko 29,3 milijarde dolara (27,1 milijarde evra) niži prema poslednjoj proceni IATA, što je pad od 5% u odnosu na prethodnu prognozu za 2020. godinu.

„Avio-kompanije donose teške odluke o smanjenju kapaciteta, a u nekim slučajevima i rutama“, kaže generalni direktor IATA-e Alekandre de Juniac. „Niži troškovi goriva pomoći će nadoknađivanju nekih izgubljenih prihoda, ali ovo će svakako biti veoma teška godina za aviokompanije.“


Foto: IATA

Iz Medjunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA) dodaju da je prerano predvidjeti šta bi izgubljeni prihod značio za globalnu profitabilnost.

38 views0 comments

Comments


bottom of page