top of page

Država otkupila deo Air Serbije, sada u vlasništvu ima 82%

Srbija povećala svoj vlasnički udeo u kompaniji Air Serbia sa dosadašnjih 51% na 82%, dok je udeo Etihad Airways-a umanjen sa 49% na 18%


Na osnovu ugovora između Ministarstva privrede i Air Serbije, izvršena je dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije, pri čemu je država Srbija povećala svoj vlasnički udeo u kompaniji Air Serbia sa dosadašnjih 51 na 82 odsto, dok je udeo Etihad Airways-a umanjen sa 49 na 18 odsto, saopšteno je iz Air Serbije.


Kako je navedeno, uvećanje osnovnog kapitala Društva, preduzeto je u cilju otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih pandemijom zarazne bolesti Covid-19.


Generalni direktor Air Serbije, Dankan Nejsmit zahvalio je Vladi Srbije na tome što je pružila podršku nacionalnoj avio-kompaniji da prevaziđe prepreke u poslovanju uzrokovane pandemijom korona virusa u najtežoj godini u istoriji putničkog avio-saobraćaja.


On je dodao da su na taj način stvorene osnove za dalje nesmetano poslovanje i da će, uz temeljne mere racionalizacije poslovanja kompanije koje su već uveliko u toku, Air Serbia moći da prevaziđe teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, pre svega saobraćaju i turizmu.


Udeo kompanije Etihad Airways u srpsku nacionalnu avio-kompaniju iznosi svega 18%

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtev Air Serbije, u skladu sa uredbom Vlade Srbije iz oktobra 2020. godine, kojom se predviđa mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom.


Ta uredba u potpunosti je usklađena sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uređuju mere državne pomoći za podršku privredi u toku trenutne pandemije kovid 19, uključujući i dokapitalizaciju, navedeno je u saopštenju avio-kompanije, preneo je Tanjug.


Na zahtev Vlade Srbije, Komisija za kontrolu državne pomoći je razmotrila predložene mere i potvrdila da je mera uvećanja osnovnog kapitala Društva usklađena sa pozitivno-pravnim propisima Republike Srbije, čime su se stvorili uslovi da se dokapitalizacija sprovede.

54 views0 comments

Comentarios


bottom of page