top of page

Država negira finansiranje kompanije Air Serbia i nakon isteka ugovornih obaveza

Vlada Srbije odbacila je tvrdnje da nacionalnom prevozniku zemlje pruža subvencije nakon što je finansijski izveštaj aviokompanije za 2018. godinu otkrio da je dobio 20,9 miliona evra „od premija, subvencija, grantova i donacija“.


Foto: Airbus A330 - Air Serbia

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, tom prilikom je izjavila: „Vlada Republike Srbije nije dala ni jedan dinar, evro, dolar ili bilo koju drugu valutu za subvencionisanje Air Srbije. Ono što vidite kao prihod od premija je da otplati dug koji je nagomilao Jat, a koji smo preuzeli na sebe. Njihovi finansijski izveštaji [Air Serbia] prikazat će ove isplate do 2023. jer Jat to duguje ".


Podsetimo, ranije je slovenačka avio-kompanija Adria Airways podnela žalbu protiv Air Serbia nadležnim evropskim institucijama zbog toga što ona smatra ilegalnom državnom pomoći koju je srpska vlada pružila nacionalnom prevozniku. Srpski ministar finansija Siniša Mali napomenuo je da Jatov dug iznosi 380 miliona dolara, a država ga je preuzela 2013. godine i trebaće mu deceniju da se isplati.


-"Nismo imali 380 miliona dolara da odmah platimo dug Jata. Umesto toga, vršit ćemo uplate tokom desetogodišnjeg perioda. Zajam obrađujemo kao otplatu duga ili putem kompanije Air Serbia ili direktno. Međutim, ništa od novca prelazi u Air Serbia ", rekao je Mali, koji je prethodno bio na čelu nadzornog odbora kompanije, prenosi portal Ex-yu aviation.


Prema recima zvaničnika Jatov dug iznosi 380 miliona dolara, a država ga je preuzela 2013. godine i trebaće mu deceniju da se isplati

Air Srbija je primetila da će i ove godine nastaviti da racionalizuje poslovanje. "U 2019. godini, Air Serbia će nastaviti sa unutrašnjom konsolidacijom, poboljšavajući svoje poslovanje i preduzimajući komercijalne inicijative, tako da se putnicima nudi veći izbor (i pre i nakon leta), a glavni fokus je stavljen na tehnologiju i nudi najbolje digitalno iskustvo". Dodao je: "Air Serbia konstantno ocenjuje mrežu flote i odredišta, sa snažnom željom da i u narednom periodu nastavimo da povežemo Srbiju sa ostatkom sveta. Pored toga, planiramo da poboljšamo naš informacioni sistem, poput planiranja resursa za preduzeća. (ERP), sa ciljem da podržimo i unapredimo naše poslovanje ".


Podestimo, nacionalna avio-kompanija Air Serbia prijavila je neto dobit za 2018. godini od ukupno 12,2 miliona evra, medjutim prema pisanju medija kompanija bi bila gubitaš s manjkom od 10 miliona evra da je ponovo nisu spasili poreski obveznici donacijama Vlade Srbije od 21 miliona evra - o čemu smo ranije pisali.

46 views0 comments

Comments


bottom of page