top of page

Dortmund - grad zelenila i fudbala

Updated: May 30, 2023

Dortmund je grad smešten u nemačkoj saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija. Leži na istočnom rubu Ruhra u plodnom području Helvega. Broji oko 600,000 stanovnika, što ga čini na najvećim grad u regionu, 7. po veličini u Nemačkoj.



Poznat kao zelena metropola, središte Dortmunda i danas ima srednjovekovni sjaj, a privući će vas svojim suprotnostima, koje se najbolje vide u samoj panorami grada. U njoj s jedne strane stoje visoki tornjevi starih crkava nasuprot kojih su smeštene moderne poslovne i stambene zgrade.


Dortmund je poznat po nazivu "zelena metropola" jer gotovo polovina teritorija čine voda, šume, poljoprivredna područja i prostori s prostranim zelenim parkovima kao što su Westfalenpark i Rombergpark.


Posetioce u Dortmundu ovde privlače brojni otvorene prostori i parkove: polovina grada sastoji se od šumovitih površina, poljoprivrednog zemljišta i parkova, kao i brojnih vodenih putova. LJubiteljima futbala ovaj grad poznat je po futbalskom klubu Borussia Dortmund o čijim uspesima, kao i o uspesima ostalih futbalskih kubova iz Nemačke, možete više naučiti ukoliko posetite Nemački fudbalski muzej.




U slučaju da uskoro planirate posetu Dortmundu, pročitajete naš tekst i ne propustite da posetite neka od najinteresantnijih mesta u ovom gradu.



Šta nikako ne propustiti?




Stara pijaca i stara gradska kuća


Glavna karakteristika starog grada u Dortmundu je stara pijaca, velika pešačka zona koja datira iz 12. veka kada su gradski trgovci ovde prodavali svoje proizvode. Ona je do dan danas ostala popularna zona za kupovinu, kao i brojne prodavnice, butici, galerije, kafići i restorani. Stara gradska dvorana, ili Stara gradska kuća, neorenesansna građevina izgrađena 1899. godine. Na njenoj fasadi nalazi se velika orao koji predstavlja grad Dortmund.




Crkva sv. Reinolda


Ova crkva dominira gradskom arhitekturom Dortmunda. Crkva sv. Reinolda (Reinoldikirche), visoka je 104 metra, a vidljiva je na nekoliko kilometara. Njena izgradnja počela je u 13. veku, a dovršena je 1454. godine. Crkva je dobila ime po dortmundskom zaštitniku, Reinoldu. Nalazi se iznad pijace kroz koju je prolazila istorijska trgovačka ruta Helveg.

Na vrhu tornja, turisti imaju širok pogled na grad. Druge gradske crkve koje vredi posetiti su Crkva Sv. Marije iz 12.veka i Petrikirche, sagrađena u 14. veku i poznata po lepom oltaru s 633 zlatnih figura, izrađena u Antverpenu 1521. godine.





Nemački muzej fudbala


Posle svetskog prvenstva u Nemačkoj 2006. godine, DFB je odlučio da prihode od svetksog kupa donira za osnivanje nacionalnog muzeja nemačkog fudbala. Na vanrednom zasedanju Bundestaga usvojeno je da se muzej izgradi u Dortmund. Izgradnja je započeta u septembru 2012, a ceremonija svečanog otvaranja održana je 2014. Muzej se nalazi u neposrednoj blizini glavne železničke stanice, i čini sklop umetničke i kulturne milje izmedju kule U i koncertne dvorane u Dortmundu.





Westfalenpark


Pokrivajući 175 hektara, Dortmund Westfalenpark jedan je od najvećih i najpopularnijih zelenih površina u gradu. Rosarium koji se nalazi u ovom parku je vrhunski prikaz više od 3000 vrsta ruža. Westfalenpark je takođe mesto gde ćete naći Dortmundov masivni sajamski centar, Stadion Ice sa klizalištima, te Westfalenstadion, najveći fudbalski stadion u Europi i dom Borussia Dortmund. Drugi park u zanimljivom interijeru je Rombergpark, gde je smeštena Botanička bašta i Zoološki vrt.






Dotmund U


Pored svoje industrijske prošlosti, Dortmund takođe ima niz važnih atrakcija usmerenih ka njegovoj bogatoj kulturnoj baštini. Možda je najvažniji, a zasigurno najočigledniji - Dortmund U, velika zgraeda bivša fabirka koja je sada pretvorena u središte umetničkih i kreativnih delatnosti. To uključujuje rad lokalnih i regionalnih umetnika, zajedno s redateljima i fotografima. Zgrada je takođe dom Museum am Ostwall, zbirke slika iz 20. veka, skulptura i grafike, kao i dela ekspresionističke grupe Die Brücke. Drugi važan centar za umetnost je DEPOT. U bivšoj tramvajskoj radionici, DEPOT je dom više od 40 kreativnih lokala, nudeći raznovrstan program kulturnih aktivnosti i događaja, od izložbi do filmova, sajmova, pozorišnih predstava i radionica.






Florianturm


Sa 220 metara, Florianturm -Televizijski toranj (nem.Fernsehturm), s ljubavlju je poznat lokalnim stanovnicima kao Florijan. Njegov rotirajući restoran, na 138 metara, ima izvanredne poglede na grad. Toranj je izgradjen 1959. godine kao atrakcija federalnog sajma hortikulture, a u to vreme bio je najveca gradjevina Nemačke. Radno vreme za posetu je od 10:00-18:00, cena ulaza je 2,50 € Vam omogućava da se vozite glavnim liftom do osmatračnice sa impresivnim pogledom na grad, pored toga treba platiti i kartu za ulazak u park, a ona košta 1,50 €.







Muzej lokalnog transporta Mooskamp

Ako ste ljubitelj vozila, nikako ne propustite izvrsnu kolekciju starih tramvaja u Dortmundovom Muzeju lokalnog saobraćaja, smeštenom u stanici Mooskamp. Najstariji tramvaj koji je uključen u ove fascinantne prikaze gradske stogodišnje tranzitne istorije datira iz ranih 1900-ih. Od Dortmunda, ovi stari tramvaji kretali su se nekada duboko u dolinu Rhur, prevozeći radnike u rudnike i čeličane.


Takođe je zanimljiv Muzej automobila, sa lepom zbirke oldtajmera, uključujući Jaguare i Ferrarije, plus prikaze vezane za razvoj nemačke auto industrije.





Industrijski muzej LVL


Ako nikada niste pomislili da rudnik može biti lep, pričekajte dok ne vidite Zeche Zollern, koji ima stilizovane elemente iz secesije s početka 20. veka. Berlinski Jugendstil arhitekta Bruno Mohring dizajnirao je centralnu mašinsku zgradu, ukrašenu vitražnim prozorima sa plavim i zelenim panelima. Rudnik je zatvoren 1969. godine, a od 1981. godine je sedište industrijskog muzeja LVL.






Muzej Ostwall


Muzej moderne i savremene umetnosti u Dortmundu osnovan je 1948. godine i preselio se u Dortmunder U 2010. godine. Kada je muzej prvi put otvoren, prikazao je radove ekspresionizma i nove objektivnosti koje su nacisti smatrali "degenerisanom umetnošću", a muzej se povećao dolaskom ekspresionizama. U njemu postoje dela umetnika iz Die Brucke i Der Blaue Reiter, kao što su Emil Nolde, Kandinski, Kirchner, Franz Marc i August Macke. Od kasnijih pokreta nalaze se radovi Alberta Giacometija, Ota Dika i Paula Klea, dok je grafička kolekcija neverovatna i ima dela poput Piikasa, Chagala, Joana Miroa i Salvadora Dalija.




Botanička basta Rombergpark


Sa površinom od 65 hektara, botanički bašta u Dortmundu je među najvećim na svetu. Nazvana je po porodici Romberg, čije je imanje bilo uređeno kao engleski park 1822. godine. Park je došao u ruke grada dvadesetih godina prošlog veka, a zasađeno je na hiljade bilja i drveća. Ukoliko ste ljubitelj priorde, obavezno preporučujemo posetu ovom parku prirode.





Muzej piva


Zajedno sa ugljem i čelikom, pivo je uvek bilo jedna od glavnih industrija u Dortmundu. Tradicija proizvodnje piva u gradu postoji od 13. veka, a kada je industrijalizovana proizvodnja bila na vrhuncu u 20. veku, Dortmund je imao ukupno devet pivara. Muzej pivare je osnovan osamdesetih godina i pre nešto više od jedne decenije preselio se u bivšu fabriku piva Dortmunder Hansa. Obilazak počinje u mašinskoj sobi, gde se nalazi veliki generator i mašina za hlađenje.Prolazeći kroz objekat i njegovu pivaru zajedno sa originalnim bakarnim kotlovima. Postoje objašnjenja za ceo proces proizvodnje, uključujući skladištenje, punjenje buradi i punjenje boca, zajedno sa starim plakatima i finim starim Krupovim kamionom iz 1922. godine.





Wasserschloss Haus Rodenberg


Izvanredan primer renesansne arhitekture, Wasserschloss Haus Rodenberg okružen je s tri strane kanalimai gleda na jezero u središtu parka. Prvi zapisi o ovom zamku datiraju iz 1290. godine, a poznato je da je rekonstruisan 1422. godine. Krajem osamdesetih godina 15. veka pretvorena je u barokni dvorac na vode kojeg danas vidite. Jezero i parkovi popularni sutokom leta.




Podsetimo, kompanija Wizzair eti direktno iz Niša do Dortmunda, dva puta nedeljno, a karte možete kupiti na www.wizzair.com





Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Dormunda


1,390 views0 comments
bottom of page