top of page

Da li su i u kojoj meri pogodjene niskotarifne kompanije subvencionisanim letovim iz Niša

Niskotarifne avio-kompanije Wizz Air i Ryanair koje već nekoliko godina saobraćaju iz Niša ranije su izrazile žaljenje zbog odluke srpskih vlasti da blokiraju neke letove i optužile ih za monopol u korist avio-kompanije Air Serbia. U ovom tekstu pokušacemo da damo odgovor na pitanje da li su i kojoj meri pogodjene ove avio-kompanije subvencionisanim letovima iz Niša?
Teško da se sa sigurnosću može reći da li su i u kojoj meri niskotarifne avio-kompanije koje lete iz Niša ugrožene odlukom Vlade Srbije o subvenciji letova od javnog značaja nacionalne avio kompanije Air Serbia. Dok prema pisanju portala Exyuaviaiton ove kompanije nisu u većoj meri pogođeni ovakvom odlukom, niskotarifne kompanije s druge strane tvrde suprotno, da srpske vlasti blokiraju neke letove i time vrše monopol u korist avio-kompanije Air Serbia.


Bilo kako bilo, aerodrom na niškom aerodromu odvija se bez problema i svakog meseca beleži se znatno povećanje broja putnika. Pre svega zbog veće ponude i većih kapaciteta, pa se na prvi pogled čini da ima putnika za sve.


Nemačka će ovog leta biti najveće tržište iz Niša, a slede ga Italija, Švedska i Švajcarska.

I dok su proteklih godina najveći prevoznici sa niškog aerodroma bile upravo niskotarifne avio-kompanije, ove godine slika je malo pormenjena. Na osnovu ponudjenog kapaciteta, nacionalna avio-kompanija postaće po prvi put najveći prevoznik na aerodromu “Konstantin Veliki“ sa ponudom od čak 96.048 mesta, što je do nekle i bio razlog negodovanja niskotarifne avio-kompanije protiv protekcionističkih subvencija kompaniji Air Serbia.


Air Serbia dobila je subvencije države za 12 linija u iznosu od 5 miliona evra godišnje, od koje je jedna već ukinuta zbog slabe potraznje

S druge, strane letovi ovih niskotarifinih avio-kompanija su i bez subvenicija znatno niže u odnosu na Air Serbiju, pa ove kompanije neke letove nude po ceni od 4,99 po letu, što je i razlog veće popunjenosti kapaciteta, nego nacionalne avio-kompanije koja već duže vreme odbija da medijima dostavi podatke o popunjenosti stvojih letova iz Niša.


_________________________


Za kraj postavlja se pitanje - Kako će država postupiti prema oviom kompanijama kada isteknu njihovi ugovori, koje su kompanije potpisale dok je aerodrom bio u vlasništvu grada Niša i da li će uslovi i troškovi ostati isti ili će se povećanjem cena aerodromskih usluga definitivno označiti kraj ere jeftinih letova iz Niša.81 views0 comments

Σχόλια


bottom of page