top of page

Broj letova pao na nivo iz sedamdesetih godina prošlog veka

Tokom 2020. godine zabeležen je veliki pad broja putnika u medjunarodnom avio-saobraćaju, a stručnjaci navode da je broj prevezenih putnika i operacija spao na nivo iz sedamdesetih godina prošlog veka


Foto: Wikipedia

Tako je primera radi tokom aprila kroz britanski aerodrom Hitrou prošlo svega 200.000 ljudi, koliko u normalnim okolnostima kroz taj aerodrom prođe za jedan dan.


Ako bi se i u ovoj crnoj statistici morali izdvojiti pobednici i gubitnici, najmanje loše u ovoj situaciji je prošla u Kina gde je broj letova smanjen za 21 odsto, dok je u Americi on prepolovljen, a u Evropi trenutno ima 75 odsto manje letova nego u istom periodu lane.


Pad broja putnika i operacija bi moglo dovesti i do rasta cene avionskih karata, posebno u onim regionima u kojima nema mnogo konkurencije

Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) već mesecima izveštava o veoma oštrom padu broja avionskih putovanja, za koje ne očekuje da će se vratiti na predpandemijske nivoe bar još nekoliko godina.


Foto: sleepinginairports.net

Slična je situacija i na aerodromima u Srbiji. Kroz niški aerodrom Konstantin Veliki je u prvih 10 meseci prošlo ukupno 147.397, što predstavlja pad od -56,45% u odnosu na prošlu godinu kada je kroz aerodrom do oktobra prošlo 338.527 putnika. I beogradski aerdorom Nikola Tesla u trećem kvartalu beleži veliki pad broja putnika od čitavih 77,7% na godišnjem nivou dok je saobraćaj sa aerodroma Morava u Kraljevu trenutno u potrpunosti obustvaljen.


Ovakav pad broja putnika i operacija bi moglo dovesti i do rasta cene avionskih karata, posebno u onim regionima u kojima nema mnogo konkurencije navode stručnjaci.

36 views0 comments

Comments


bottom of page