top of page

Bratislava - mala šarmantna prestonica centralne Evrope

Bratislava je glavni i najveći grad Slovačke. Grad sa oko 460.000 stanovnika krase velelepne katedrale, romantična šetališta od kaldrme, moderni kafići ili neobični muzeji


Glavni trg u Bratislavi

Na istočnoj obali Dunava nalazi se stari, istorijski deo grada, a na zapadnoj je smešten moderni deo. Nekada poznat kao nemački Pressburg, mađarski Pozsony ili srpski Požun, oduvek je bio jedno od kulturnih središta srednje Evrope. Kao središte viševekovne istorije bio je raskrsnica brojnih kultura i trgovinskih puteva. Danas je najvažnije industrijsko i kulturno središte Slovačke. Kao središte viševekovne kulture Bratislava obiluje brojnim kulturno istorijskim građevinama koje su većinom smeštene u starom delu grada koje je glavno mesto bogatih kulturnih dešavanja tokom cele godine.


Bratislava je vredna posete i njome nikako nećete biti razočarani. Nalazi se na granici sa Austrijom i Mađarskom i jedina je nacionalna prestonica koja graniči sa dve zemlje sa istorijskim centrom sastavljenim od srednjovekovnih palata koje su poredjane sa modernijim strukturama.


Šta nikako ne propustiti?




Dvorac

Beli dvorac smešten na izolovanom bregu Malih Karpata sa pogledom na Dunav je definitivno zaštitni znak Bratislave. Zgradu krase četiri tornja, od kojih je najviši tzv. Krunski toranj iz 13. veka na jugozapadnoj strani, sa svojih 47 metara visine. Spoljašni zidovi i unutrašnji hodnici sadrže fragmente starih gotičkih i renesansnih građevinskih elemenata. Dvorac se koristi za različite arheološke i muzejske izložbe uključujući i 7,6 cm visok kip Moravske Venere koji datira još iz paleolita. Na trećem spratu dvorca se nalazi izložba koja prikazuje istoriju Slovačke, dok su na prvom spratu južnog krila dvorca smeštene prostorije slovačkog parlamenta. U severnom krilu dvorca, bivšoj kapeli, sada je smeštena koncertna dvorana. U dvorištu dvorca se nalazi ulaz koji vodi u dvoranu vitezova.






Katedrala svetog Martina


U podnožju brega na kojem je smešten bratislavski dvorac, na samom obodu istorijskog dela grada, smestila se rimokatolička crkva svetog Martina. Ovo je najveća i jedna od najstarijih crkava u Bratislavi. Prvobitno je izgrađena u 13. veku u romanskom stilu, a krajem 14. veka rekostruisana u gotičkom stilu. Njeno najpoznatija umetičko delo je kip svetog Martina i prosjaka, delo austrijskog baroknog skulptora Rafaela Donera iz 18. veka. Druga znamenitost je jednometarska replika mađarske kraljevske krune svetog Stepana izložena na tornju crkve, oko 85 metara iznad grada. Ulaz u katedralu je besplatan.






Stari grad


Stari grad sadrži mali, ali očuvan srednjevekovni centar Bratislave, gde su pored Bratislavskog dvorca i crkve svetog Martina smeštene i brojne druge znamenitosti, kulturne i državne institucije. Šetnja šarmantnim, uskim ulicama starog grada je poseban užitak. Posetite glavni trg (Hlavné námestie) na kome se nalaze stara gradska većnica (Stará radnica) i Rolandova fontana (poznata i kao Maksimilijanova fontana), Sedlársku ulicu, Ventúrsku ulicu i Mihaelovu ulicu sa Mihelovim vratima iz 14. veka (jedinim preostalim od četvora vrata u gradskim zidinama).





Staro narodno pozorište


Slovačko narodno pozorište se nalazi na Trgu Hviezdoslav. Izgrađeno je u periodu od 1885. do 1886. godine za vreme Austro-Ugarske u neo-renesansnom stilu, na temelju nacrta bečkih arhitekata Felnera i Helmera koji su projektovali zgrade pozorišta u 10 evropskih zemalja. Izvorna zgrada je dizajnirana za 1000 gledalaca, a bila je osvetljena pomoću 800 plinskih svetiljki, dok je gledalište imalo luster sa 64 svetiljke. Bratislavski skulptor Victor Tilgner je 1888. izradio čuvenu Ganimedovu fontanu, koja se nalazi odmah ispred pozorišta.

Zgrada je bila sedište slovačkog nacionalnog pozorišnog ansambla od 1920., a danas je sedište samo opere i baletskog ansambla. Renovirana je u periodu od 1969. do 1972., kada je iza stare zgrade dodana moderna tehnička zgrada u kojoj se nalazi jedinstveni luster sa 2532 sijalice koje omogućuju kreiranje miliona kombinacija svetlosnih slika u skladu sa odabranim programom.




Crkva svete Elizabete


Crkva svete Elizabete, poznata i kao Plava crkva je mađarska secesionistička crkva smeštena u istočnom delu starog grada, u Bezrucova ulici, nekoliko minuta hoda od glavnog trga. Sagrađena je u periodu između 1907. i 1913. godine po dizajnu mađarskog arhitekta Odona Lečnera i predstavlja jednu od najlepših građevina secesije u svetu. Crkva je posvećena Elizabeti, kćerki Andrije II, kralja Mađarske i Hrvatske. Sastoji se od jedne lađe i cilindričnog tornja visine 36,8 m.  Fasada je obojena u svetloplavu boju i ukrašena plavim pločicama, koje su autohtoni slovački proizvod i proizvode se u gradu Modra u zapadnoj Slovačkoj. Krov je takođe ukrašen plavim, glaziranim pločicama. Unutrašnji dizajn, pored ostalog, čine elizabetanska ruža i kružni mozaik svete Elizabete.





Statue


Ulice Bratislave su dom mnogobrojnih zanimljivih statua. Verovatno najpoznatija među njima je Čumil, koji predstavlja radnika koji viri iz šahta i posmatra prolaznike. Iako statua datira iz 1997, za veoma kratko vreme je stekla veliku popularnost. Pored Čumila, zanimljive su i statua Napoleonovog vojnika, koji stoji oslonjen na klupu na glavnom trgu; zatim Schone Naci, čovečuljak sa frakom i cilindrom, koji je bio stvarna ličnost sa ulica Bratislave. Tu su i Paparazzo,  zatim statua veštice, kao i statua tvorca najlepših bajki svih vremena, Hansa Kristijana Andersena. Ovo su samo neke od mnogobrojnih bronzanih i kamenih statua na koje ćete naleteti prilikom šetnje Bratislavom.





Stub kuge


Morový stub (Morový stĺp) je stub izgrađen 1713. godine iz javnih donacija, s ciljem da se obeleži kraj kuge koja je pogodila Bratislavu. Prema dokumentima, na kraju 1712. evidentirano je 3.860 preminulih. Veliku zaslugu u borbi za suzbijanje kuge imao je estergomski nadbiskup i mađarski kardinal Kristijan August Saski, čije je ime urezano u dnu stuba. Stub se nalazi nedaleko od Novog mosta i Bratislavskog dvorca, a njegov autor je nepoznat. Kamenu ogradu je izgradio austrijski skulptor Jozef Sartori. Reljefi ispod stuba prikazuju Svetu Rosaliju i događaje iz vremena kuge. Na obodu se nalaze skulpture svetih Roka, Andrije i Karla Boromejskog. Na vrhu stuba se nalazi kip svetog trojstva, a kipovi sa bočnih strana stuba prikazuju Devicu Mariju i prvog ugarskog kralja Stepana I. Ove skuplture sa reljefima na postoljima svojom bogatom ornamentikom i modeliranjem oblika imaju tendenciju ranog rokoko stila. Stub je renoviran u više navrata, a poslednja obnova je realizovana u periodu između 2003. i 2007.





Novi most


Novi most je dovršen i pušten u promet 1971. godine. Za razliku od većine neuglednih komunističkih građevina, on se svojim izgledom uklopio u u vekovima staru arhitekturu Bratislave. Most bi bio kao i svaki drugi da na sredini mosta nije izgrađen restoran i opservatorij, koji svojim izgledom podseća na NLO. Restoran je prilično skup, ali nije potrebna prethodna rezervacija. Na opservatoriju su dostupni i suveniri koje možete kupiti, ali i verujem da će i sam pogled na grad biti prelepa uspomena. U blizini mosta se nalazi i veliki šoping centar za ljubitelje kupovine.




Palata Grasalkovič


Palata Grasalkovič je zdanje izgrađeno 1760. godine u rokoko/kasnom baroknom stilu, sa francuskim vrtom. Izgrađena je za Antuna Grasalkoviča, predsednika tadašnje mađarske privredne komore i savetnika Marije Terezije. Palata je bila središte baroknog muzičkog života u Bratislavi. Nakon rekonstrukcije 90-ih godina 20. veka, palata je postala rezidencija slovačkih predsednika. Palata 24 časa dnevno čuva počasne garda koja svakodnevno maršira ispred nje. Veliki barokni park je otvoren za javnost čak i kada je predsednik u rezidenciji. Posebno je interesantan u vreme Božića, kada je ukrašen kao iz bajke.




Božićna pijaca


Ukoliko posetite Bratislavu u vreme božićnih praznika nikako ne propustite božićnu pijacu. Ona se održava od 1993. godine na glavnom trgu svake zime u periodu od 21-22. novembra pa do 23. decembra. Inspirisana drugim evropskim priestonicama, Bratislava već više od 20 godina sledi ovu tradiciju. Tu možete probati različite kulinarske specijalitete poput pečenih kobasica, guščje jetre, svinjske kolenice, božićne supe od kiselog kupusa (kapustnica), palačinke od krompira punjenih kupusom (lokše), pogače i pečeno kestenje. Pored hrane, tu možete naći i predmete od drveta, keramike i stakla, kao i kape, rukavice i šalove koji mogu poslužiti kao savršen božićni poklon. Pijaca ima i prateći zabavni i muzički program, kao i klizalište.




Podsetimo, kompanija Ryaniar leti direktno iz Niša do Bratislave, dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom, a karte možete kupiti na www.ryanair.com


Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Bratislave



286 views0 comments
bottom of page