top of page

Bez pasoša, novca i povratne karte ne krećite na put

Mnogi državljani takozvanih trećih zemalja u kojoj spada i Srbija često se ogluše o pravilima putovanja u zemlje Evropske unije što ih na kraju skupo košta. Upravo to se nedavno destilo jednom putniku na letu za Nemačku, gde mu na pasoškoj kontroli nije dozvoljen ulaz zbog nedovoljanog iznos sredstava za boravak u EU


Foto: DPA

Mnogi putnici se u zemljama Šengena zadržavaju duže od zakonskog roka od 90 dana, ali nije isključeno da vam u Evropskoj Uniji zabrane ulazak zbog nedovoljnih sredstava za putovanje, odnosno zbog manjka novca.


Upravo se to nedavno dogodilo na aerodrom Memmingen-Allgäu, nedaleko od Minhena, odmah nakon sletanja aviona komapnije Wizz Air iz Tuzle. Nakon izlaska iz aviona putnici su krenuli na pasošku kontrolu koja se pokazala kobnom za 43-godišnjeg državljanina BiH. Nemački policajci upitali su putnika koliko namerava da ostane u EU i potom zatražili da pokaže iznos gotovog novca dovoljan za finansiranje boravka. Pošto putnik nije imao dovoljno novca, nije mu dozvoljen ulazak u Nemačku i odmah je vraćen sledećim letom nazad, saopštila je policija.


Svim putnicima savetujemo da provere rok važenja pasoša: mnoge zemlje zahtevaju da putna isprava važi najmanje šest meseci nakon ulaska na njenu teritoriju


Foto: Ilustracija

Koliko je novca potrebno za putovanje?


Dok se pasoš skenira i dok se proverava njegova validnost, putnici moraju da očekuju da će ih u kratkom intervjuu granični policajac pitati za povratnu kartu, količinu novca koji su poneli. Količina novaca zavisi od perioda koji putnik namerava da provede u nekoj zemlji. Ukoliko putujete u Nemačku, pretpostavka je da će vam trebati 100 evra dnevno. Ako idete deset dana trebalo bi da kod sebe imate dovoljno sredstava.Vodimo se prostom logikom. U slučaju da nameravate tamo da spavate u hotelu gde je noćenje oko 100 evra i ako treba dva puta da jedete i popijete kafu, trebaće vam 150 evra dnevno. To je sve opšta procena. Ne postoji fiksni iznos koji je propisan za putovanja. Ako idete, na primer u Austriju, i imate kartu na 15 dana, a kod sebe 100 evra, onda ćemo izraziti sumnju da vaše putovanje nije turističko.

Šta ako kod sebe imam 500 evra, a idem kod prijatelja gde ću i spavati?


U tom slučaju bi vam trebalo pozivno pismo od prijatelja da bi videli koliko ćete se zadržati kod njega. Ako se iz vašeg pasoša vidi da ste 20 puta išli u inostranstvo, znači da ste vi regularan putnik koji se drži standardnih procedura. Ako kod sebe imate 100 evra i nikada niste prešli granicu i iz razgovora s vama policajac posumnja da ćete ići kod prijatelja, onda vas može vratiti srpska policija. Ako ne ona onda će vas vratiti susedni pogranični organi, jer ne ispunjava uslove šengenske zone - poručuju iz granične policije MUP-a Srbije.


I za kraj ne zaboravite da granična policija radi u vašem interesu, kako bi se sprečile ilegalne migracije, trgovina ljudima, prekogranični kriminal i terorizam. Pomozite im da efikasno obavljaju svoje poslove, budite uvek ljubazni i odgovorite iskreno na eventualna pitanja u pogledu razloga za putovanje, krajnjoj destinaciji i finansijskim sredstvima kojima raspolažete.


Srećan put!
281 views0 comments

Commenti


bottom of page