top of page

Bankrotirao nemački aerodrom Hahn - letovi Niš-Hahn za sada bez promena

Putnici kompanije Air Serbia koji uobičajeno iz Niša lete za Frankfurt Hahn za sada mogu biti mirni. Po svemu sudeći, red letenja se do daljeg neće menjati iako je nemački aerodrom bankrotirao, kako je prošle sedmice saopštio sud.


Foto: Ilustracija

Prema pisanju medija, za taj regionalni aerodrom već ima interesenata, pa je moguće da će ipak preživeti, iako godinama finansijski nije izašao na zelenu granu.


Frankfurt-Han se broji u veće među malim aerodromima u Nemačkoj. Pandemija preti da dokusuri takve, mada im ni pre nije išlo bogzna kako. Prošlogodišnja studija organizacije BUND koja se bavi zaštitom životne sredine (i stalno protestuje protiv avionskog saobraćaja) pokazala je da od četrnaest manjih aerodroma samo dva imaju ekonomsku logiku.


Ukupno četiri avio kompanija održavaju redovan avio saobraćaj sa ovog aerodorma, medju kojima je i Air Serbia sa letovima do Niša

U pitanju su Memingen na pola puta između Minhena i Štutgarta, kao i Veze na samoj holandskoj granici, između Duizburga i Ajndhovena.


"Kada pogledamo rezultate aerodroma u Nemačkoj, izgleda da je potrebno oko tri miliona putnika godišnje kako bi se posao isplatio", kaže Ivone Cigler, profesorka menadžmenta međunarodnog avio-saobraćaja na Frankfurtskom univerzitetu primenjenih nauka. No, mnogi mali aerodromi ni pre pandemije nisu bili blizu te sume. "U prevodu", kaže Ivone Cigler, "oni nemaju dobit."


Izovor: DW217 views0 comments

Comments


bottom of page