top of page

Air Serbia u problemu - ne može sama da finansira dugove?

Air Serbia obavestila je Etihad Airways partners BV, kompaniju koju je nacionalni prevoznik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uspostavio da bi finansirao svoje podružnice, da potencijalno neće moći da ispuni svoje dužničke obaveze usled krize izazvane koronavirusom, piše Nova ekonomija


Foto: Flynaissus

Portal Ex-yu aviation prenosi da je kompanija Air Serbia u septembru 2015. godine uzela kredit od EAP I BV vredan 52,9 miliona dolara koji na naplatu dospeva u septembru 2020. godine, uz godišnju kamatnu stopu od 6,96 odsto.


Aviokompanija sa sedištem u Abu Dabiju ima 49 odsto udela u Air Serbiji, dok ostatak kontroliše vlada Srbije.

Pored toga, 20. maja 2016. godine je dogovorila zajam od 63 miliona dolara kod EAP II BV, koji na naplatu dospeva u junu 2021. godine. Kompanije će zbog toga početi pregovore, kako bi pokušali da dođu do rešenja koje bi zadovoljilo obe strane, naodi Nova ekonomija.


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović nedavno je izjavila da je Er Srbija napravila oko 40 miliona evra gubitka od početka pandemije, koja je na dva meseca prizemljila sve komercijalne letove.


Izvor: Nova ekonomija

291 views0 comments

Comments


bottom of page