top of page

Air Serbia objavila finansijski izveštaj za 2019. godinu - profit umanjen za 2.7 miliona evra

Nacionalna avio-kompanija Air Serbia zabeležila je neto profit od 9.5 milliona evra u 2019, što je 2.7 miliona evra manje u odnosu na prošlu godinu, kada je prihod iznosio 12.2 miliona evra


Foto: Air Serbia


Nacionalna avio-kompanija Air Serbia objavila je da je u 2019. godini ostvarila neto dobit od 9,5 miliona evra i da je prevezla 2,8 miliona putnika. Ova kompanija je u šestoj godini poslovanja, nastavila do sada najveće širenje mreže sa ukupno 23 nove destinacije, navedeno je u saopštenju. Istaknuto je da je rast nastavljen u oblasti čarter-saobraćaja, gde su inače rekordni prihodi iz 2018. godine, povećani u 2019. za dodatnih 24,17 odsto, na 25,7 miliona evra.

Pored toga, u 2019. godini nastavljeno je sa rastom prihoda u oblasti prodaje dodatnih usluga, za 27,54 odsto u odnosu na 2018. godinu.


Kompanija je u 2019. godini ostvarila neto profit od oko 9,5 miliona evra, što je manje za oko 2.7 miilion evra u odnosu na prošlu godinu, kada je ostvarena dobit iznosila 12,2 miliona evra

Kapacitet za prevoz putnika, iskazan kao proizvod raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometers – ASK), iznosi 4,45 milijardi, što predstavlja povećanje za 428 miliona, u odnosu na prethodnu godinu. Čarter brend Aviolet obavio u 2019. godini rekordnih 2.286 letova, od ukupno 33.322 realizovane operacije kompanije.


Broj putnika u 2019.godini povećan je za 330.000 putnika, dok je takodje povećan mrežni kapacitet, mereno raspoloživim kilometrima za sedišta

“Rast svih operativnih pokazatelja u 2019. godini, uključujući i finansijske rezultate poslovanja, pokazuje da je nastavak primene mera za unapređivanje i optimizaciju poslovanja iz 2018. godine dao pozitivne rezultate.”

Air Serbia nastoji da se prilagođava i menja nabolje, efektivno je reagovala da bi iskoristila značajne mogućnosti na tržištu, promovisala je održive poslovne prakse i dodatno učvrstila svoj status lidera u regionu, izjavio je generalni direktor Air Serbije, Dankan Nejsmit.

Nejsmit je dodao da je pandemija koronavirusa, koja je počela da negativno utiče na avio-kompaniju od marta ove godine, najveća kriza koja je ikada pogodila vazdušni saobraćaj.

“Kontinuirano pratimo situaciju i nadamo se ukidanju ograničenja putovanja u dogledno vreme, pošto smo onemogućeni da normalno poslujemo. Ostajemo fokusirani na postepeno povećavanje intenziteta operacija gde je to moguće, uz zaštitu zdravlja putnika i zaposlenih”, rekao je Nejsmit.


U međuvremenu, Air Serbia nastavlja sa razvojem inovativnih projekata u interesu putnika, pre svega sa digitalizacijom i personalizacijom proizvoda, u skladu sa dugoročnom strategijom i svetskim trendovima u avio-industriji. Tako su samo u julu ove godine pokrenuti nova mobilna aplikacija Air Serbije, kao i projekti "Propusnica za let" i "Keep Boarding".

167 views0 comments

Comments


bottom of page