top of page

Air Serbia među prvima u Evropi testira IATA digitalne pasoše

Air Serbia ce u saradnji sa IATA (Međunarodnom asocijacijom za vazdušni saobraćaj), medju prvima u Evropi početkom aprila početi sa testiranjem IATA digitalnog pasoša (“IATA Travel Pass”), mobilne aplikacije koja pomaže putnicima da lako i bezbedno organizuju putovanje u skladu sa zahtevima država koji se tiču testiranja na COVID-19 ili vakcinacije, saopštili su iz kompanije Air Serbia


Foto: Air Serbia

Kako navode, na ovaj način, srpska nacionalna avio-kompanija će biti jedna od prvih avio-kompanija u Evropi koja će postati deo globalne inicijative, čiji je cilj ponovno otvaranje granica bez karantina, kao i garancija bezbednosti putovanja i oporavak turizma i avio-industrije.


Prva faza testiranja aplikacije će se odvijati na letovima Air Serbije između Beograda i Ciriha, trajaće nekoliko nedelja, a putnici će biti pozvani da učestvuju.Foto: Web

Šta je donosi IATA Pass?


“IATA Travel Pass” će omogućavati putnicima da skladište i upravljaju podacima u vezi sa rezultatima testa na COVID-19 na svojim telefonima, kao i da na bezbedan i siguran način dele svoj verifikovani status sa avio-kompanijom pre dolaska na aerodrom.


IATA digitalni pasoš će takođe pružati ažurne informacije o zdravstvenim propisima u vezi sa korona virusom, pomažući putnicima da provere da li ispunjavaju najnovije uslove ulaska u zemlju odredišta, ističu iz Air Serbia.


Putnici Air Serbije će biti u prilici da lako i jednostavno kreiraju svoj digitalni pasoš. Nakon testiranja i/ili vakcinacije, referentne laboratorije će na bezbedan način slati zaštićene podatke u aplikaciju pojedinca.


“IATA Travel Pass” će zatim uporediti neophodne uslove za putovanje sa unetim podacima putnika i svi koji ispunjavaju uslove za željenu destinaciju dobiće zelenu oznaku za putovanje. Aplikacija kao sigurno mesto za digitalno skladištenje zdravstvenih podataka, ne samo da će ubrzati proces prijave putnika na letove, već́ će otvoriti potencijal za beskontaktna putovanja u budućnosti.


Izvor: Danas

Comments


bottom of page