top of page

Air Serbia jedini ponudjač i pobednik tendera za letove od javnog značaja iz Kraljeva

Nacionalna avio-kompanija Air Serbia jedini je ponudjač i istovremeno jedina kompanija koja je ispunila sve uslove tendera za letove od javnog značaja sa aerodroma "Morava" ka Beču i Solunu koje je raspisala Vlada Srbije. Air Serbiji će iz budžeta u naredne tri godine biti isplaćeno 5,63 miliona evra


Foto: Air Serbia

Air Serbia će leteti do Beča tri puta nedeljno tokom cele godine, dok će letovi do Soluna biti realizovani takodje tri puta nedljeno, ali sezonski tokom letnjih meseci. Nacionalna avio-kompanije će tokom trajanja ugovora o subvenciji realizovati ukupno 300 povratnih letova do austrijske prestolnice, za koje će dobiti oko 3,32 miliona evra. Na letovima do drugog po velicni grčkog grada Soluna biće realizovano ukupno 184 povratna leta, a za ove letove Air Serbia dobiće 2,25 miliona evra. Takodje je izdvojeno oko 50.174 evra za pokrivanje operativnih troškova sa aerodroma "Morava". Svi letovi bice realizovani regionalnim turboelisnim avionom tipa ATR 72.


Mnogi smatraju da je država vodila računa da samo nacionalni avio-prevoznik Air Serbija ispuni sve uslove tendera za letove od javnog značaja, kao sto je to bio slučaj i sa letovima iz Niša.

U svojoj odluci da srpskom prevozniku dodeli ugovor vredan više miliona evra, Ministarstvo za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu je izdalo sledece saopštenje:


„Ponuda Air Srbije u iznosu od 659.191.258 dinara (5,63 miliona evra) ispunjava sve postavljene uslove u zakonu o javnim nabavkama i tenderskoj dokumentaciji. Ponuda koju je Air Serbia dala smatra se prihvatljivom “. Avio-kompanije su do jutros morale da se izjasne da li su zainteresovane za pokretanje bilo koje od dve rute bez subvencija. Da je neko izrazio interesovanje, odabrana ruta bi bila uklonjena iz tendera i ne bi se nudile subvencije, međutim, prevoznik bi morao da pokrene letove u roku koji je naveden u podnesku za tender. Kako nijedan prevoznik nije izazvao interesovanje, nijedna aviokompanija osim Air Serbia neće moći da održava letove iz Kraljeva do bilo kog od dva grada.


Foto: Fly Naissus

Opšte je poznato da ni jedna kompercijalna avio-kompanija ne bi mogla da u roku od samo nekoliko dana objavi i otpočne operacije na bilo kojoj ruti, pogotovo ne pod uslovima koji je postavljen od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i veoma ograničene infrastrukture koja postoji na aerodromu u Kraljevu.Podsetimo, Vlada Srbije je izdvojila je 155 miliona dinara za izgradnju druge piste u Kraljevu sledeće godine, što će joj omogućiti da upravlja većim avionima sa mlaznim motorom bez ograničenja, o čemu smo ranije pisali.

269 views0 comments

Comments


bottom of page