top of page

Aerodromi u regionu izbubili 21,9 miliona putnika zbog pandemije koronavirusa

Aerodromima širom regiona ozbiljno su pogođeni pandemijom koronavirusa 2020. godine, kada su svi osim Zagreba na nekoliko meseci zatvorili vrata za komercijalni putnički saobraćaj


Foto: BalkanChauffeur

Svi arodromi bivše države, zajedno su prevezli svega 7,5 miliona putnika, što je u odnosu na prethodnu godinu 21,9 miliona putnika manje, odnosno pad od čak 65%.


Slovenija je bila najviše pogođeno tržište u 2020.godini, sa prosečnim padom od 83,3%, dok je aerodrom Nikola Tesla u Beogradu zadržao poziciju najprometnijeg aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, ali je uprkos tome izgubio je preko 4,2 miliona putnika.


S druge strane, aerodrom u Tivtu bio je jedno od najviše pogođenih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, sa svoja dva glavna tržišta - Rusijom i Srbijom - zatvorenim za dolazak u zemlju na duži vremenski period - prenosi portal exyuaviation.


Broj putnika na aerodromima u bivšoj Jugoslaviji 2020/2019



Kroz aerodrom „Konstantin Veliki” u Nišu u toku prošle godine prošlo je svega 154.233 putnika, što je za 63% manje u odnosu na 2019. kada je kroz aerodrom prošlo 422.255 putnika.


Niški aerodrom je i pored ogromnog pada broja putnika poboljšao ovogodišnju poziciju na listi najprometnijih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji usled velikog pada broja putnika na aerodromima u Puli i Zadru, pa se sa prošlogodišnje 14.popeo na 12.mesto.


Aerodromi u Sloveniji su bila najviše pogođeno tržište, sa prosečnim padom putnika od čak 83,3%

Evropski aerodromi izgubili su 1,72 milijarde putnika u 2020. godini u poređenju sa prethodnom godinom, što je pad od 70,4%. Evropski aerodromi vratili su se na nivo saobraćaja od 1995. Aerodromi EU (-73%) bili su znatno više pogođeni od aerodroma u zemljama izvan EU (-61,9%). To je uglavnom zbog veličine i relativne otpornosti domaćih tržišta, pre svega u Rusiji, ali i Turskoj, u kombinaciji sa manje strogim blokadama i ograničenjima putovanja u poređenju sa tržištem EU.



39 views0 comments
bottom of page