top of page

Aerodrom Niš pustio u rad ILS sistem

Niški aerodrom konačno je dobio savremenu opremu za instrumentalno sletanje aviona pri smanjenoj vidljivosti, tačno tri godine od kada je prvobitno najavljeno njegovo instaliranje.


Foto: Aerodrom Niš

Aerodrom Niš "Konstantiv Veliki" je pustio u rad novi instrumentalni sistem za sletanje (ILS), koji obezbedjuje usmeravanje aviona koji se približavaju, kao i sletanje na pisti tokom niske ili smanjene vidljivosti zbog magle, kiše ili snega. Posedovanje takve opreme bio je jedan od glavnih preduslova za otvaranje baze u Nišu. Njegova upotreba rezultiraće da Niš bude klasifikovan kao aerodrom Kategorije I (CAT I) od strane Medjunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva. Podsetimo avio kompanija "Air Serbia" će od 15. jula bazirati jedan avion u Nišu, kada će i započeti saobraćaj na 12 linija od javnog značaja.Šta je ILS?

ILS (eng: Instrument Landing System) je zemaljski navigacioni sistem koji obezbeđuje precizno vođenje vazduhoplova koji prilaze pisti, uz kombinovani rad nekoliko uređaja koji emituju radio-talase i odgovarajuće opreme u vazduhoplovima, a koji omogućava sletanje pri uslovima smanjene vidljivosti, usled oblačnosti, magle, kiše snega i slično.

Karte za instrumentalni prilaz se publikuju za svaku konkternu instalaciju ILS-a, da pilotima pruže informacije kako da lete ILS prilaze prilikom Instrumentalno letenje, uključujući pozicije komponenti ILS-a, radio frekvencije koje pojedine komponente ILS-a emituju i minimalne zahteve u pogledu vidljivosti za koje je specifični ILS namenjen.


(CAT I) je instrumentalni prilaz i sletanje gde visina odluke nije manja od 60m i pri kojima vidljivost nije manja od 800 m, odnosno vidljivost na pisti nije manja od 550 metara.


Pogledajte video obajšnjenje:
207 views0 comments

Comentarios


bottom of page