top of page

Aerodrom Niš predstavio planove daljeg razvoja

Niški aerodrom “Konstantin Veliki” planira da u narednom periodu izgradi novi putnički terminal i kontrolni toranj, kao i da instalira svetla za prilaz uzletne staze, dok se ove godine očekuje 420.000 putnika


Foto: Aerodrom Niš

Iako nisu precizirani tačni rokovi početka radova, direktor preduzeća Aerodromi Srbije, Mihajlo Zdravković rekao je da je Aerodromu Konstantin Veliki potreban je potpuno nov terminal, jer je očigledno da je postojeći kapacitet premali da bi se adekvatno prihvatili putnici, posebno sa predviđenim rastom saobraćaja.


On je takodje dodao da se u ovom trenutku izvodi studija kojom će se utvrditi protok putnika u planiranoj novoj zgradi terminala, a da će se nakon toga pristupiti radovima na dizajnu projekta, koji će aerodromu omogućiti dalji rast- prenosi portal ex-yu aviaton.


Rukovodstvo niškog aerodroma već nekoliko godina najavljuje izgradnju novog kontrolnog tornja, koja jošuvek nije počela, a koje finansira SMATSA.

Zdravković takodje navodi da će uskoro početi izgradnja dugo najavljivanog novog kontrolnog tornja čija se izgradnja odlagana nekoliko puta. On je dodao da su konačno ispunjeni svi uslovi za zaključivanje sporazuma sa Agencijom za vazdušni saobraćaj Srbije i Crne Gore o novom kontrolnom tornju". Međutim, aerodrom će se prvo usredsrediti na postavljanje svetla za prilaz uzletno-sletne staze, nakon što je nedavno stavio u upotrebu instrument sistem za sletanje (ILS).


- "U toku smo dobijanja neophodnih građevinskih dozvola i započećemo tenderske procedure do kraja godine za odabir izvođača radova koji će instalirati prilazna svetla, izjavio je Mihajlović.


Podsetimo, prema ranijim izjava projekat novog terminala niškog aerodroma trebalo bi da bude predstavljen do kraja godine, a kada će njegova izgradnja početi jošuvek je nepoznato

Na aerodromu Niš u avgustu je zabilježen rast broja putnika za 61% nakon što je nacionalni prvotnim Air Serbia uvela dvanaest linija od javnog značaja koje subvencioniše Vlada Republike Srbije. Očekuje se da će se saobraćaj na aerodromu dodatno povećavati jer je kompanija Ryanair nedavno najavila novu liniju za Maltu koja će početi od novembra ove godine, dok će Wizz Air sledećeg leta udvostručiti broj letove iz Niša za Malme.


Zdravković se takodje osvrnuo na priče o regaovanju pojedinih medija da bi dolazak Air Serbije mogao da ugrozi poslovanje niskotarifnih avio-kompanija koje je on definisao kao potpuno neosnovane, iako smo u velikom broju izjava čuli kritike na račun bivšeg rukovodstva aerodroma o visini takse od samo tri evra, a koje je bivše rukovodsrvo aerodroma potpisalo ugovore sa “loukosterima”, pa je na osnovu istih kritika zaključeno da će se cene ovih usluga u budućnosti ipak biti promenjene, što bi zaista moglo da znači povlačenje ovih avio-kompanija iz Niša, imajući u vidu da sada zbog povećanja taksi napustili mnogo veća i isplativija tržišta.
178 views0 comments

Comments


bottom of page