top of page

Aerodrom Niš- dramatičan pad broja putnika u prvih šest meseci od čak 37%

Zbog epidemije koronavirusa Covid-19 i mera preuzetih protiv njegovog širenja, broj putnika na aerodromu "Konstintin Veliki" u Nišu u prvoj polovini godine smanjen je za nešto više od 60.000 putnika, što je oko 37% manje nego u istom periodu prošle godine


Foto: Aerodrom Niš

Nakon veoma dobrog početka godine kada je u januaru i februaru kroz nišku vazdušnu luku prošlo 78.772 puntika, što je gotovo 30.000 punitka više, nego u prva dva meseca 2019.godine, na aerodromu "Konstintin Veliki" u martu je broj putnika počeo naglo da opada usled mera koje su uvedene zbog pandemije i privremenih zatvaranja granica.


Tako je već u martu saobraćaj pao za neverovatnih 35%, dok je aprilski protok punitka sveden na 0.


U aprilu ove godine nije bilo putnika, usled prekida redovnog avio saobraćaja svih avio prevoznika koji lete iz Niša i privremenog zatvaranja granica.

Aerodrom je tokom maja opslužio tek simboličnih 494 puntika, što je oko 30.000 putnika manje nego u istom mesecu prošle godine.


U junu 68% putnika manje nego prošle godine


Aerodrom "Konstantin Veliki" u junu nakon ponovnog otvaranja i pokretanja redovnog avio-saobraćaja najpre od strane Wizz Aira, a potom i Air Serbije opslužio svega 9.448 putnika, što je gubitak od 20.384 punitka, odnosno 68% nego tokom juna meseca prošle godine.


Preduzeće "Aerodromi Srbije", koja upravlja aerodromom u Nišu pretrpelo je i velike finanskijske gubitke usled pada broja putnika, poput svih aerodroma u zemlji i regionu gde je saobraćaj u proteklih nekoliko meseci sveden na minimum.


Ilustracija: flynaissus

Drastični pad broja putnika tako je zabeležen i na aerodromu "Morava" u Kraljevu koji takodje posluje u okviru ovog preduzeća.


Svi aerodromi u zemlji i regionu beleže veliki pad broja putnika usled izbijanja pandemije virusom Covid-19, a aerodromi i avio kompanije, sektor je koji je pretrpeo najveće gubitke zbog restriktivnih mera za vreme trajanja pandemije.


Podsetimo, trenutno iz Niša lete 2 avio komapnije: Wizz Air i Air Serbia, dok je kompanija Ryanair svoj povratak najavio za početak avgusta.


91 views0 comments

Comments


bottom of page