top of page

ACI: Aerodrom u Nišu zabeležio najveći rast povezanosti u poslednjoj deceniji

Prema izveštaju ACI (Airport Council International), Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu, zabeležio je naveći rast povezanosti u bivšoj Jugoslaviji u periodu od 2009. do 2019. godine. Prema istom izveštaju zemlje bivše države i dalje nude veoma mali broj konekcija u avio saobraćaju u poredjenju sa ostalim evropskim zemljama navodi ACI.


Foto: Aerodrom Niš

Podaci pokazuju da Bosna i Hercegovina ima najsiromašniju povezanost kada je reč o avio saobraćaju u Evropi i nalazi se na 43.mestu, dok je sledi Makedonija koja se nalazi na 40. mestu. Iako Bosna ima najnižu direktnu povezanost, ona je ispred Makedonije u smislu indirektne i povezanosti preko takozvanih čvorišta, pokazuje studije. U protekloj deceniji zabeležen je značajan rast broja putnika, medjutim, dominacija aviokompanije Wizz Aira u Makedoniji i prvenstveno letovi do sekundarnih aerodroma uticali su na ukupan rang zemlje. Slovenija se nalazi na 39. mestu, dok je Crna Gora na 36. mestu. Srbija je druga u bivšoj Jugoslaviji na skali povezanosti i zauzela je 28. mesto u Evropi, dok Hrvatska prednjači kao 22. najbolje povezano tržište na kontinentu.

Španija ima najviši nivo povezanosti aerodroma u Evropi, a slede je Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Turska - prenosi portal Ex-yu aviation.


Prema izveštaju ACI aerodrom u Nišu zabeležio najveći rast povezanosti u poslednjoj deceniji izmedju 2009-2019.godine, koji je iznosio preko 1000%.

S druge strane, pojedinačno aerodromi u glavnim gradovima iz celog regiona ostvatili su značajan rast povezanosti u poslednjoj deceniji. Između 2009. i 2019. godine, Podgorica je bila najbrže rastući aerodrom u glavnom gradu na prostoru bivše Jugoslavije u smislu povezanosti, sa prosečnim rastom od 284%. Sledi Skoplje sa 119%, Sarajevo sa 109%, Beograd sa 77%, Zagreb sa 73,4% i Ljubljana sa 20,4%. Priština nije bila uključena u izveštaju. Kada se uzmu u obzir svi aerodromi u regionu, ACI (Airport Council International) izveštava da je Niš zabeležio najveći rast povezanosti u poslednjoj deceniji, koji je iznosio preko 1000%. Beograd je imao najbolju ukupnu povezanost dok ga sledi glavni grad Hrvatske, Zagreb.Najbolje povezani aerodromi i razlika izemdju 2019 i 2009 dogine
ACI koristi ovaj izvještaj kao priliku da naglasi važnost javne politike i regulative u olakšavanju i unapređenju povezanosti, što je usko povezano sa ekonomskim bogatstvom zemalja. ACI je pozvao na napredak u pitanjima kao što su kapacitet aerodroma, liberalizacija pristupa tržištu, smanjenje tarifa za navigaciju i avionske takse i lakša ekonomska regulativa za aerodrome.Podsetimo saobraćaj ka evropskim destinacijama iz Niša trenutno obavljaju ukupno četiri aviokompanije: Wizz Air, Ryanair, Swiss i Air Serbia i tp do ukupno 22 destinacije.
73 views0 comments

Commentaires


bottom of page