top of page

Šta uraditi ukoliko vam istekne dozvola za boravak u toku pandemije, a nalazite se u inostranstvu?

Veliki broj državljana Republike Srbije nalazi se u zemljama Evropske unije i Šengen zone iako su im boravišne vize istekle, jer nije postojala mogućnost da se vrate u svoju domovinu kada su donete mere za borbu protiv korona virusa.Foto: Fly Naissus


Mnogi od njih brinu se da će zbog isteka vize snositi posledice i dobiti pojedine zabrane koje sa sobom nosi taj prekršaj.


Naime, Savezna Republika Nemačke izdala je uredbu kojom se vlasnici isteklih šengenskih viza oslobađaju deportacije do 30. juna 2020. Takodje je donet i pravilnik o privremenom oslobađanju krivične odgovornosti građana zbog isteklih šengenskih viza zbog aktuelne pandemije COVID-19. Ovom uredbom se uzima u obzir posebna situaciju u kojoj su se našli imaoci šengenskih viza, koji privremeno nisu u mogućnosti da napuste Nemačku i vrate se u svoje matične zemlje zbog dalekosežnih ograničenja međunarodnih putničkih putovanja.


Za izdavanje nacionalnih viza i boravišnih dozvola zadužene su države članice u kojima su se državljani trećih zemalja zatekli.

Oni koji su pogođeni mogu nastaviti sa radom do 30. juna 2020. iako im je istekla šengen viza. Uredba je objavljena u Federalnom listu i stupila je na snagu 10. aprila. Ministarstva će ovu odluku preispitivati nakon 30. juna u skladu sa aktuelnom situacijom u vezi sa koronavirusom.

Potez nemačke vlade, znači da svi stranic, bilo da se poslovno ili turistički nalaze u Nemačkoj, a usled mera uvedenih u borbi protiv koronavirusa nisu uspeli da napuste zemlju i vrate se u svoje države, neće biti kažnjavani zbog toga.


Iz Evropske unije je saopšteno da se istekla viza automatski produžava i to na vizu koja je namenjena za dugotrajni boravak ili boravišna dozvola koja bi pokrila produženi boravak u zemljama Šengena. Takva mogućnost već je predviđena viznim propisima, a apliciranje za produžetak vize u slučaju "više sile" se ne naplaćuje. To znači da građani u kojoj god da se nađu zemlji Evropske unije ne moraju da brinu za svoj ostanak tamo i nakon isteka vize.


Posebno je naglašeno da ova pravila važe i za državljane trećih zemalja i da će na granicama biti sve u skladu sa ovim propisima i neće biti kažnjavano. Jedini uslov je da se sve dokumentuje propisno u zemlji u kojoj su se građani zatekli.


U nemačkom ministarstvu spoljnih poslova objašnjavaju kako ta procedura izgleda.

-Trebalo bi da se pre isteka 90 dana obrate Uredu za strance u njihovom mestu boravka - u slučaju nužde i putem imejla - i da uz svoje podatke zamole da se njihov boravak legalizuje. Već i sam zahtev za sebe čini da je boravak dozvoljen sve do odluke Ureda za strance -navodi nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.


Izvor: Espreso

485 views0 comments

Comments


bottom of page