top of page

Šta uraditi ako vam se izgubi prtljag?

Updated: May 1, 2019

Ukoliko često putujete avionom, šanse da vam se izgubi prtljag nisu tako male. Iako se ovakve neprijatnosti retko dešavaju, ovo su stvari koje morate znati ako vam se torba prilikom putovanja izgubi.
1. Ispunite formulare Pronađite šalter sa oznankom “IZGUBLJENO – NAĐENO” (Lost and found), koji se nalazi na svakom aerodromu i prijavite nestanak vašeg prtljaga. Osoblje odeljenja za izgubiljeni prtljag daće vam da ispunite svu potretnu dokumentaciju kako bi on bio pronadjen. Ne zaboravite da pokažete svoju avio kartu na kojoj se nalazi nalepnica koja označava predati prtljag.

Jedna od osnovnih stvari koju će vam tražiti je da detaljno opišete izugbljenu torbu, njenu veličinu, boju, šta se u njoj nalazi... U ovom sl čaju svi detalji su bitni, setite se baš svega kako bi što lakse pronašli vaš prtljag.

Vaš prtljag verovatno je ostao na odlaznom aerodromu i nije stigao do aviona. Dakle, ili ćete ga čekati da stigne, ili će vam ga osoblje aerodroma, odnosno avio kompanije dostaviti na adresu.

2. Odšteta Prema Varšavskoj konvenciji, svi putnici koji putuju avionom imaju pravo na odštetu. Ona može iznositi maksimalno 1200 evra. Medjutim, ukoliku ne uspete da dokažete šta je sve bilo u torbi i njihovu pravu vrednost, dobićete obeštećenje od oko 13 evra po kilogramu izgubljene torbe.


U Republici Srbiji izgubljeni ili oštećeni prtljag u vazdušnom saobraćaju reguliše Zakon o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju.

3. Što ako je torba ukradena? Iskreno, bolje da vam je torba izgubljena, nego ukradena. Ako vam je torba ukradena, ne možete tužiti avio kompaniju, već trebate privatno pokrenuti tužbu protiv pojedinca.

4. Uplatite putno osiguranje Savet svima koji putuje je da pre svakog puta uplate putno osiguranje koje može da pokrije gubitak i krađu prtljaga. To ne košta puno, a zaista može da vam pomogne ukoliko do nezgode dodje.Kakav je zakon u Srbiji?

Zakon u Srbiji, propisuje da u slučaju da je prtljag oštećen, izgubljen ili uništen, putnik mora u najkraćem mogućem roku podneti pisanu žalbu avio-kompaniji. U slučaju oštećenja predatog prtljaga putnik mora podneti žalbu u roku od sedam dana, a u slučaju kašnjenja prtljaga u roku od 21 dan, s tim što u oba slučaja rok počinje da teče od dana kad je prtljag predat putniku.


 

Oštećenje prtljaga Ukoliko prilikom preuzimanja prtljaga videte znatna oštećeja reagujete odmah. Svako oštećenje prtljaga je najbolje je prijaviti pre nego napustite aerodrom, po mogućnosti službenom licu na aerodromu od kojih trebate zatražili da prtljag pregledaju i ustanove oštećenja. U najvećem broju slučajeva avio kompanije ne žele isplatiti vrednosti celog kofera, već savetuju da ih odnesete na popravku i račun priložite zahtevu za naknadu štete.

 

Ko je odgovoran?


Prema vazećem zakonu avio-kompanija je odgovorana za uništenje, gubitak, oštećenje ili kašnjenje prtljaga, a ne aerodrom ili turistička agencija.


Tužba za naknadu štete može da se podnese sudu u roku od dve godine od datuma kad je vazduhoplov sleteo ili je trebalo da sleti.Bonus saveti: 1. Zaključajte svoju torbu malim katancem. 2. U torbu nikada ne stavljajte vredne stvari, novac i stavri koje ce vam trebati u narednih 24 sata.. lekove, dokumenta, laptop isl. 3. Prijavite se na let na vreme. Ako mislite da trčite za avion, onda vam torba neće sigurno stići na vreme, jer radnicima koji ih stavljaju u avion se nikuda ne žuri.

4. Uzmite putno osiguranje i napomenite agentu da želite opciju koja uključuje osiguranju od gubitka prtljaga

5. Napravite fotografiju svoje torbe, na taj način ćete službenicima najbolje obijasniti njen izgled 6. Označite svoju torbu imenom i prezimenom, adresom i brojem telefona. Danas mnogi putnici pišu i imena profila na fejsbuku - nikad ne znate, možda neko pronađe baš vašu izgubljenu torbu i odluči da vas tako kontaktira.


Držimo vam palčeve da vam ovi saveti ipak nikada neće zatrebati.


Ako ste propustili..

Pročitajte još:
255 views0 comments

Comments


bottom of page