top of page

Šta je turbulencija i treba li je se bojati kad letimo avionom?

Turbulencija je u osnovi posledica nestabilnog strujanja vazduha koja rezultira neugodnim osećajem propadanja ili snažnom trešenja zbog čega mnogi upravo ne vole da lete


Foto: Ilustracija

Turbulencija ne predstavlja, sem u najekstremnijim slučajevima, opasnost za sigurnost leta, već je pre samo neprijatnost. Postoji više različitih tipova turbulencije, a sve o tome šta je zapravo turbulencija u avionu, šta je uzrokuje i koji tipovi turbulencije postoje, možete pročitati u nastavku teksta.


Šta je zapravo turbulencija?

Tokom leta, avioni se oslanjaju na pomoć vazdušnih struja koje su većinom pravilne i putnici ih ne osećaju. Ipak, ponekad se dogodi da, kao talasi u okeanu, da ove struje učine da se avion pomera gore-dole, uzdiže se i propada, ljuljuška, baš kao brod.


Ovi mali virovi u oblacima nastaju delovanjem tri osnovna faktora: temperature, kada se topliji vazduh izdiže iznad hladnijeg, mehaničkih, kada uzvišenje kao što je planina ili visoka građevina poremeti prirodan tok vazdušnih struja i takozvani „vazdušni džepovi“, koji se stvaraju na sudarima vazdušnih masa različitog pritiska.


Postoje dve vrste turbulencija - one uzrokovane vremenskim prilikama koje se mogu videti na radaru i pokušati izbeći, i turbulencije koje se ne mogu se predvideti. Istina je da je u takvim turbulencijama bilo povreda kod putnika, ali ne bnrinite avioni su dizjanirani da se sa njima nose.


Da li piloti mogu da izbegnu turbulenciju?


Ponekad mogu. Postoje tipovi turbulencije koje se mogu detektovati na meteorološkim prognozama. Kada se na vreme detekutuju, postoji mogućnost i da se izbegnu, međjutim – prognoza vremenskih uslova često je nedovoljno predvidiva, pa pilot može uleteti u turbulentan vazdušni talas, ne očekujući ga.


Zato se uvek preporučuje da putnici drže vezane pojaseve, a kada kabinsko osoblje očekuje turbulencije, imperativ za vezivanje pojasa će posebno naglasiti.  Pre i tokom leta, piloti će proveravati nekoliko izvora prognoza koje predviđaju vremenske uslove. Onda će u skladu sa tim napraviti plan letenja.

Kada se piloti nadju u turbulentnom okruženju, odlično su obučeni o ponašanju u ovakvim situacijama, pa čine sve kako bi što pre prestala neprijatnost avionske trubulencije. Ne zato što je opasno, jer u ogromnom broju slučajeva zaista nije, već zato što svakako nije komforno, kako za putnike, tako i za kabinsko osoblje.Budite smireni, vežite pojas i slušajte dalja uputstva posade, ako ih bude bilo. Razlozi za strah od turbulencija ne postoje

Koliko su česte turbulencije?


Snažne turbulencije na letu izuzetno su retka pojava, posebno od kada je pilotima dostupna tehnologija, koja omogućava predviđanje turbulentnih područja na nebu. Slabije turbulencije, s druge strane, često se događaju na letovima, a nekada ih putnici ni ne osete.Kako se ponašati tokom turbulencija?


Potpuno smireno. Vežite pojas i slušajte dalja uputstva posade, ako ih bude bilo.

Razlozi za strah od turbulencija, dakle, pratkično ne postoje. Avioni su omogućili da prelazimo ogromne razdaljine za minimalno vreme, pa to definitivno treba iskoristiti. Rezervišite najpovoljnije avio karte na vreme, kofere u ruke i pravac na aerodrom!


Miran, neturbulentan put vam želimo!
422 views0 comments

Comments


bottom of page