Fly Naissus

May 25, 20192 min

Trikovi i saveti: Upotreba elektronskih uređaja u avionu

Iako su pravila o upotrebi elektronskih uređaja u avionu univerzalna i uglavnom se pimenjuju kod svih aviokompanija, postoje pravila koja zavise od kompanije sa kojom letite.

Upotreba elektronskih uređaja u avionu, podrazumeva upotrebu mobilnih telefona, laptop i tablet računara, foto-aparata.

Foto: Ilustracija

Mobilni telefon

Mobilni telefoni do skoro su bili zabranjeni za upotrebu tokom leta, te su morali biti isključeni prilikom ulaska u sam avion. To pravilo je sada promenjeno, pa je dozvoljeno ograničeno koristsenje telefona – u takozvanom “airplane mode-u” (ili na srpskom – avionskom režimu). Stručnjaci preporučuju da se mobilni stavi u ovaj režimu pre ulaska u avion, kako slučajno ne bi bio uključien pre poletanja.

Bitno je da se za vreme poletanja i sletanja aviona, kao i u toku turbulencija ne sme koristiti, pa cak ni u avionskom režimu.

U avionskom režimu na telefonu možete da koristite sve druge mogućnosti koje vaš telefon ima: kameru, galeriju, beleške, ali i internet koji se danas sve česće može naći na mnogim letovima.

Telefoniranje

Pozivi u avionu dozvoljeni su isključivo prilikom korišćenja WIFI mreže i aplikacija poput Vibera, Whatsappa ili Skypa. S druge strane, iako retko, postoje kompanije koje imaju specijalno instalirane uredjaje koje omogućavaju konekciju sa mrežom na zemlji pa se na taj način možete konektovati na origalnoj mreži opeatera za klasično telefoniranje.

Kako bi ste bili sigurni, pratite uputstva kabinskog osoblja kompanije sa kojom putujete.

Laptop i tablet računari

Ova pravila se razlikuju u od kompanije do kompanije, pa pre same upotrebe laptop ili tablet računara tokom leta, najbolje posavetujte sa kabinskim osobljem.

Iako skoro pa svaka aviokompanija danas dozvoljava unos ovih elektronskih uređaja, ne baš svaka od njih dozvoljava njihovo korišćenje.

Pravila o korišćenju važe isto kao kod telefona – tokom poletanja, sletanja i u toku turbulencije pravilo je da apsolutno ne sme da se koristi ovakav tip elektronskih uređaja.

Ukoliko se nalazite na letu, a znak za upozorenje iznad vašeg sedišta nije uključeno, skoro svaka kompanija omogućiće vam korišćenje ovakvih uredjaja.

Elektronska cigareta

Sve popularnije elektronske cigarete čija je glavna karakteristika to što se može upotrebljavati i u zatvorenom prostoru za razliku od normalnih cigareta. Međutim, ovakvo pravilo ne važi za avione – elektronsku cigaretu možete da ponesete u ručnom prtljagu, ali je ne možete koristiti tokom samog leta.

Drugi elekronski uređaji u avionu

Ostali elektronski uredjaji u koji spadaju elektrostimulatore srca, slušni aparati, medicinski pomagala i uređaji u vidu implanata, elektronski stimulatori nerava, fotoaparati itd. mogu se koristiti tokom trajanja čitavnog leta, bez iakvih ograničenja.

Pegla za kosu, fen i slični elektronski aparati dozvoljeni su za nosenje u ručnom prtljagu, ali naravno njohovo koriscenje tokom lete je zabranjeno.

    2660
    1