Fly Naissus

May 20, 20192 min

Avio karte Air Serbije iz Niša mnogo skuplje nego što se očekivalo

Cene subvencionisanih letova avio kompanije Air Serbia na 12 novih linija „od javnog interesa“ sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ su previsoke, a pri tom važe samo za prvih pet kupaca, dok su za sve ostale putnike karte mnogo skuplje

Foto: Aerodrom Niš

Ovo je danas za dnevni list Danas izjavio Bojan Avramović, bivši direktor Regionale razvojne agencije „Jug“.

Ne vidim da su u cene karata „Er Srbije“ sa niškog aerodroma uračunate državne subvencije od 15 miliona evra koje će ta nacionalna kompanija dobijati u naredne tri godine. Ne vidim da je na cene uticala ni razlika u troškovima između niškog i beogradskog aerodroma, odnosno činjenica da su niške aerodromske takse od svega tri evra po odlazećem putniku daleko niže od beogradskih. Niški aerodrom je, dakle, jeftiniji od beogradskog najmanje 20 evra po putniku- kaže Avramović.

Samo prvih pet putnika leteće po cenama koje je Air Serbia najavila prilikom objaviljivanja letova, dok će velika većina karata ipak biti u prodaji po znatno višoj ceni

Podestimo, avio kompanija Air Serbia je prošlog četvrtka objavila da će početne cene povratnih karata na 12 subvencionisanih linija iznositi od 48 evra (za Geteborg i Tivat), do 73 evra (za Rim). Prema navodima kompanije, cena povratne karte za Frankufurt iznosiće 51 evro, za Bolonju- 52, za Ljubljanu- 53, za Karslrue- 55, za Nirnberg i Fridrihshafen- 60, za Hanover i Budimpeštu- 61, za Salcburg- 62 evra.

Foto: Niške vesti

Avramović takodje dodaje da je Air Serbia saopštila najjeftinije početne cene letova sa niškog aerodroma, samo sa ručnim prtljagom i bez ikakvih dodatnih usluga – takozvanu „belu tarifu“, ali da će one, kako se može videti na njenom sajtu, važiti samo za prvih pet kupaca. Koliko će one u konačnom iznositi „videće svaki putnik koji ubuduće bude želeo da leti iz Niša“.

Tržište u Nišu i na jugu Srbije je cenovno osetljivo i, prema službenim podacima kompanija koje lete iz Niša, oko 84 odsto karata se prodaje na akcijama i popustima. Kada početne cene „Er Srbije“ porastu, one će za ovaj siromašni region biti potpuno neprihvatljive. Ako avioni ne budu bili puni bar 50 odsto, „Er Srbiji“ ni 15 miliona evra neće pomoći da iz ovoga izađe čitava. Jer, kada se tih 15 miliona podeli na broj instaliranih sedišta jedva da se dobije 12 evra po sedištu, ili oko 3.000 evra po povratnoj operaciji. Taj novac ne može da pokrije troškove polupraznih aviona. Lično bih voleo da avioni ove kompanije budu puni, ali bojim se da to neće biti tako, jer ni u njoj, ni u Ministarstvu saobraćaja ne razumeju tržište i potrebe Niša i juga Srbije – izjavio je Avramović.

On takodje navodi da je jedna od posledica uvođenja 12 linija na kojima će pod privilegovanim uslovima leteti Air Serbia ozbiljan rizik da neka od postojećih lou kost avio-kompanija obustavi svoje letove iz Niša. On se „nada“ da do toga ipak neće doći.

    6260
    0